Enerji Günlüğü - Dünya ekonomisi iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılına kadar yüzde 19'luk bir gelir kaybına uğrayacak. Bu da yılda 38 trilyon dolar zarar anlamına geliyor.
Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü'nden (Potsdam Institute for Climate Impacts Research, PIK) önde gelen üç araştırmacı tarafından Nature dergisinde iklim değişikliğinin dünya ekonomisi üzerindeki etkisi üzerine yeni bir makale yayınlandı. Çalışmaya göre, CO2 emisyonları bugünden itibaren büyük ölçüde azaltılsa bile, dünya ekonomisi iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılına kadar yüzde 19'luk bir gelir kaybına uğrayacak. Bu durum, yüzyılın ortasına kadar "her yıl 38 trilyon dolar zarar" anlamına geliyor.
Raporun bulgularına göre iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılına kadar Türkiye’nin ekonomik geliri %17 azalacak.
EMİSYON AZALTIM MALİYETLERİNDEN 6 KAT DAHA BÜYÜK
Bu zararlar, küresel ısınmayı iki derece ile sınırlamak için gereken azaltım maliyetlerinden altı kat daha büyük. Bu zararlar temel olarak artan sıcaklıklardan kaynaklanmakla birlikte yağış ve sıcaklık değişkenliğindeki farklılıklardan da kaynaklanıyor. Fırtınalar veya orman yangınları gibi diğer aşırı hava koşullarının hesaba katılması bu rakamları daha da yükseltebilir.
EMİSYONLAR AZALTILMAZSA KAYIPLAR ARTACAK
Emisyonlar büyük ölçekte ve derhal azaltılmazsa, ekonomik kayıplar yüzyılın ikinci yarısında daha da büyüyecek ve 2100 yılına kadar küresel ortalamada %60'a ulaşacak.
PIK bilim insanı ve çalışmanın baş yazarı Maximilian Kotz, "Isınmayı 2°C'de tutmak için emisyonların azaltılması, yüzyılın sonuna kadar emisyon artışlarının engellenmediği bir senaryoda oluşacak %60 gelir kaybına kıyasla, ekonomik kayıpları %20 ile sınırlayabilir" diyor.