1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. İki Çinli firma Türkiye’de güneş ortaklığı kurdu

İki Çinli firma Türkiye’de güneş ortaklığı kurdu

Enerji Günlüğü - Huawei ile CSUN, Türkiye’de güneş enerjisini geliştirmek için stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.Çinli Teknoloji devi Huawei...

İki Çinli firma Türkiye’de güneş ortaklığı kurdu

Enerji Günlüğü - Huawei ile CSUN, Türkiye’de güneş enerjisini geliştirmek için stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Çinli Teknoloji devi Huawei ile Türkiye’deki en büyük güneş enerjisi PV hücre ve panel üreticisi CSUN, Türkiye’de güneş enerjisini geliştirmek için stratejik ortaklık anlaşması imzaladılar.

imza törenine Huawei Türkiye Kurumsal Hizmetler Genel Müdürü Zou Siyi ve CSUN Türkiye Genel Müdürü Robin Xi ve Huawei Türkiye Satış Direktörü Serdar Yokuş katıldı.

Anlaşma ile, Tuzla'da açtığı 300 MW güneş paneli ve 100 MW güneş pili üretim kapasitesine sahip fabrikasıyla, aynı zamanda Avrupa ülkelerine ihracat yapan CSUN, Huawei'nin A+ invertör'ünü kullanacak.

CSUN ürettiği güneş panelleri ve pilleri ile, Türkiye'deki güneş enerjisi piyasasında yüzde elliden fazla pazar payı hedefliyor.

İmza töreninde konuşan CSUN Türkiye Genel Müdürü Robin Xi, Türkiye'deki en büyük PV ve batarya üreticisi olduklarının altını çizerek, Türkiye'nin güneş enerjisi alanında dünya çapında bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Xi, "Türkiye'deki en büyük güneş enerjisi PV modül ve panelleri üreticisiyiz ve bir buçuk yıldır 300 MW güneş paneli ve 100 MW'lık güneş hücreleri kapasitesinde üretim gerçekleştirmeyi başardık. Enerji ekipmanları ihracatının yarattığı ekonomik katma değer çok yüksek. Biz bu ekonomik katkıyı yüksek düzeyde ihracat yaparak kat ve kat artıyoruz. Bugün üretimimizin yüzde 85'inden fazlasını Türkiye'den AB ülkelerine ihraç ediyoruz." dedi.

Huawei Türkiye Kurumsal Çözümler İş Birimi Genel Müdürü Zou Siyi ise, güneş enerjisinin hızlı bir büyüme dönemine girerken, bu dönemde üretim maliyetlerinin de düştüğünün altını çizdi. Siyi, CSUN ile birlikte Türkiye'deki güneş enerjisi sektörüne bu alandaki teknolojik ekipmanların kullanılacağı pilot santral kuracakları bilgisini de vererek, şöyle dedi: "12 yıldır Türkiye'de bilgi ve iletişim projelerine çözüm sağlıyoruz. Globalde güneş enerjisine dönük çalışan Ar-Ge merkezlerimiz sayesinde, güneş enerjisi alanındaki ileri teknoloji ürünlerimizi ilk defa Türkiye'de kullanacağız. CSUN ile birlikte, önümüzdeki aylarda iki pilot proje gerçekleştireceğiz. Huawei'nin solar invertör'ü, dünyada lider konumda ve 20'den fazla ülkede şu an kullanılıyor. Huawei olarak, Türkiye'de enerjiyi teknolojiyle buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ana hedefimiz ise, 1 MW'ın altındaki lisans gerektirmeyen projeleri Huawei teknolojisi ile buluşturmak."

Konu hakkında Huawei Türkiye Satış Direktörü Serdar Yokuş, ''Enerji ihtiyacı dünya nüfusundan daha hızlı artmaktadır. Bu ihtiyacı fosil kaynaklar yerine, ekolojik ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla karşılamak, gelecek nesile karşı en büyük sorumluluğumuz. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi, özellikle Türkiye için muazzam fırsatlar sunuyor. Hızla düşen güneş enerjisi üretim maliyetlerinin de etkisiyle, güneş enerjisi üretimi ve buna ilişkin teknolojiler stratejik olarak Huawei tarafından desteklenmekte. Bunun sonucu ve göstergesi ürünlerin teknik sıralamada en üst sırada olması ve sektördeki tartışılmaz liderliğidir. Huawei olarak bu ürünleri CSUN gibi stratejik iş ortaklarımızla zenginleştirip toplumun hizmetine sunmaktayız" dedi.

İki Çinli firmanın imza töreninde Huawei, dünya güneş enerji pazarındaki ürünleri hakkında da bilgi verdi. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada 2 GW üretim sağlayan invertör ekipmanı sağlayan Huawei, bu seneki satış hedefini 3 GW olarak belirledi.

Türkiye'de, güneş enerjisi santrali yatırımlarının, 10 yıl süreyle 13, 3 dolar/cent üzerinden alım garantisi bulunurken, sisteme elektrik verilmesinden itibaren ilk beş yıl boyunca yerli ekipman kullanılması halinde, devlet teşviki 22 dolar cent'e kadar çıkabiliyor.

CSUN'ın Türkiye'deki en büyük PV modül ve panel üreticisi olması ve yerli üretim gerçekleştirmesi, gerek Türkiye'nin güneş enerji endüstrisinin büyümesine gerekse firmaya büyük avantaj sağlıyor.

Huawei'nin tüm dünyadaki 16 Ar-Ge merkezinin dokuzunda, 500 mühendis özel olarak güneş enerjisi ekipmanları üzerinde çalışıyor. Avrupa'da özellikle Almanya güneş enerjisi ekipmanları pazarında önemli bir paya sahip olan Huawei invertör'lerinin aylık üretim kapasitesi 250-300 MW'a ulaşıyor.

Türkiye'deki ilk güneş enerjisi hücre fabrikası olarak faaliyete geçen CSUN, Nasdaq borsasına kote bir şirket olarak, dünya güneş enerjisi sektörünün yakından tanıdığı CEEG ile yakından bağa sahip, KME ve DuPont gibi dünya devleriyle stratejik ortaklıkları bulunan güneş hücreleri ve panelleri üreticisi olarak faaliyet gösteriyor.Fotovoltaik sektöründe geniş deneyime sahip ve inovasyonu faaliyetlerinin merkezine yerleştirmiş bir şirket olarak, geliştirdiği hücre verimlilik oranı yüzde 25'le dünyada silikon güneş hücreleri üretiminde dünya rekorunu da elinde tutuyor.