Enerji Günlüğü - HRM Expo 2013’de konuşan PERYÖN Başkanı Yiğit Oğuz Duman, Türkiye’deki baskın kültürün sosyal medya sayesinde değiştiğini ve şirketlerin çalışanlarını elde tutmak için bunu dikkate alması gerektiğini söyledi
Türkiye’nin “Ortak Ülke”, PERYÖN’ün “Ortak Ülke Destekçisi” olduğu HRM Expo 2013, 17-19 Eylül’de Almanya’nın Köln kentinde gerçekleşti. Fuarın ana konuşmacılarından olan PERYÖN Başkanı Yiğit Oğuz Duman, yoğun ilgiyle karşılanan konuşmasında Türkiye’deki baskın kültürün sosyal medya sayesinde değiştiğini ve şirketlerin çalışanlarını elde tutmak için bunu dikkate alması gerektiğini söyledi. Kadın istihdamının düşüklüğüne dikkat çeken Duman, “İK yönetiminin ataerkil yaklaşımlardan tamamen uzaklaşıp, küresel açık bir yönetim tarzını benimsemesi gerekiyor” dedi.
İK YÖNETİMİ ATAERKİL YAKLAŞIMLARDAN UZAKLAŞMALI
Türkiye’nin son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 4’lük bir büyüme hızı yakaladığını söyleyen Duman, nüfusun yüzde 50’sinin 29 yaş altında olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Türkiye son zamanlarda çok sayıda iş olanağı yaratıyor ama bu yeterli değil. Çok sayıda genç insan Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde kariyer olanaklarını araştırıyor. Türkiye’de geleneksel olarak baskın olan bir kültür var ancak bu özellikle sosyal medyanın da etkisiyle değişiyor. Türkiye’de 40 milyon kadar Facebook kullanıcısı bulunuyor. Şirketler, çalışanlarını elde tutabilmek için bu değişen kültürü dikkate almak zorunda. Özellikle İK yönetiminin ataerkil yaklaşımlardan tamamen uzaklaşıp, küresel açık bir yönetim tarzını benimsemesi gerekiyor.”
TÜRKİYE’DE KADINLARIN SADECE YÜZDE 28’İ ÇALIŞIYOR
Duman sunumunda, Türkiye’de kadın istihdamının artması için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek şunları söyledi: “Türkiye’de kadınların sadece yüzde 28’inin, erkeklerin yüzde 73’ünün çalıştığı düşünülürse önümüzde daha uzun bir yol var. Esnek çalışma saatleri uygulaması, kadınların istihdama katılımının artmasına yardım edebilir.”
TÜRKİYE’NİN NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI KATILIMCILARI HEYECANLANDIRDI
Duman fuarla ilgili olarak da “Katılımcılar özellikle genç işsizliği, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki yeri konusunda daha derinlemesine bilgi sahibi oldular. Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı ve KOBİ’lerin sunduğu büyük ortaklık ve iş fırsatları onları çok heyecanlandırdı” açıklamasını yaptı.