1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. IEA: Yenilebilir enerjideki büyümeye güneş öncülük ediyor

IEA: Yenilebilir enerjideki büyümeye güneş öncülük ediyor

Yenilenebilir enerji kaynakları 2030 yılına kadar küresel elektriğin neredeyse yarısını üretme yolunda ilerlerken, rüzgar ve güneş enerjisinin payı iki katına çıkarak %30'a ulaşacak.

IEA: Yenilebilir enerjideki büyümeye güneş öncülük ediyor

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar küresel ölçekte muazzam  bir şekilde büyümesi, bugün büyük ekonomilerin tüm enerji kapasitesini  karşılayacak ve dünyayı üç katına çıkarma hedefine yaklaştıracak. Destekleyici politikalar ve elverişli ekonomi nedeniyle, dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin bu on yılın geri kalanında artması ve küresel ilavelerin kabaca Çin, Avrupa Birliği, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin mevcut enerji kapasitesinin toplamına eşit olması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın yayınladığı Yenilenebilir Enerji 2024 raporuna göre, güneş enerjisinin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte yenilenebilir enerji kaynakları bu on yılın sonunda küresel elektrik talebinin neredeyse yarısını karşılayacak. Rapora göre yenilenebilir enerji kaynakları 2030 yılına kadar küresel elektriğin neredeyse yarısını üretme yolunda ilerlerken, rüzgar ve güneş enerjisinin payı iki katına çıkarak %30'a ulaşacak.

Rapor, dünyanın 2024- 2030 yılları arasında 5500 GW’tan fazla yeni yenilenebilir enerji kapasitesi ekleyeceğini ortaya koyuyor; bu, 2017-2023 yılları arasında görülen artışın neredeyse üç katına denk geliyor. 

GÜNEŞ YENİLENEBİLİR ARTIŞININ %80’İNİ OLUŞTURACAK

Rapora göre, yeni büyük güneş enerjisi santrallerinin inşasının yanı sıra şirketler ve haneler tarafından çatı üstü güneş enerjisi kurulumlarındaki artışın bir sonucu olarak, güneş PV'nin  tek başına bugün ile 2030 arasında küresel yenilenebilir kapasitedeki büyümenin %80'ini oluşturacağı tahmin ediliyor. 

Devam eden zorluklara rağmen rüzgar sektörü de toparlanmaya hazırlanıyor ve  2024 ile 2030 yılları arasında genişleme oranı 2017 ile 2023 yılları arasındaki döneme kıyasla iki katına 

çıkacak. Hâlihazırda rüzgâr ve güneş enerjisi, neredeyse her ülkede yeni elektrik üretimi için en ucuz  seçenekler olarak dikkat çekiyor.

“YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR ELEKTRİK SİSTEMLERİNİ DÖNÜŞTÜRECEK”

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Yenilenebilir enerji kaynakları, ulusal hükümetlerin hedef belirleyebileceğinden daha hızlı ilerliyor.  Bunun başlıca nedeni sadece emisyonları azaltma ya da enerji güvenliğini artırma çabaları değil, yenilenebilir enerji kaynaklarının bugün dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde yeni enerji santralleri  kurmak için en ucuz seçeneği sunmasıdır" dedi. 

Raporun, yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle de güneş enerjisinin büyümesinin bu on yıl içinde dünya genelinde elektrik sistemlerini dönüştüreceğini gösterdiğine dikkat çeken Birol, “Bugün ile 2030 arasında dünya 5500 GW’tan fazla yenilenebilir enerji kapasitesi ekleme yolunda ilerliyor; kabaca Çin, Avrupa Birliği, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin mevcut enerji kapasitesinin toplamı. 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik talebinin yarısını karşılamasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.