Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Jeotermal Enerjinin Geleceği" başlıklı raporuna göre, teknolojideki atılımlar dünya genelindeki ülkelerde jeotermal enerjinin geniş potansiyelini ortaya çıkarıyor. Büyük ölçüde kullanılmayan bu yer altı enerji kaynağının, dünyanın hızla artan elektrik talebinin karşılanmasına yardımcı olabileceği belirtilen rapora göre, yeni nesil projelere yön vermek için maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor.
Jeotermal enerjide maliyetlerin düşmeye devam etmesi halinde de söz konusu kaynağın 2050 yılına kadar küresel elektrik talep artışının yüzde 15'ini karşılayabileceği öngörülüyor. Bu da dünya çapında ABD ve Hindistan'ın mevcut elektrik talebinin toplamına eşdeğer bir yıllık üretime eş değer 800 bin MW’a varan jeotermal kapasitenin devreye alınması anlamına geliyor.
DÜNYA ELEKTRİK ÜRETİMİNİN %1'İ JEOTERMALDEN
Jeotermal enerji halihazırda küresel elektrik üretiminin yüzde 1'ini karşılıyor. Bununla birlikte IEA raporu, yeni nesil jeotermal teknolojilerin küresel elektrik ve ısı talebini bunun çok üstünde karşılayabilecek teknik potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.
JEOTERMAL LİDERİ ÜLKELER
Alanın mevcut liderleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, İzlanda, Endonezya, Türkiye, Kenya ve İtalya yer alıyor. Ancak yeni teknolojiler, jeotermalin görünümünü gerçekten küresel hale getiriyor ve neredeyse tüm ülkelerde ondan faydalanma potansiyelinin önünü açıyor.
“2035’E KADAR 1 TRİLYON DOLARLIK YATIRIM YARATABİLİR”
IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, yeni teknolojilerin dünyanın hızla artan elektrik talebinin önemli bir bölümünü güvenli ve temiz kaynaklarla karşılama imkanı sunduğunu belirterek, "Dahası, jeotermal, petrol ve gaz endüstrisinin teknoloji ve uzmanlığından yararlanmak için büyük bir fırsat. Analizimiz, jeotermal enerjinin büyümesinin 2035'e kadar bir trilyon dolar değerinde yatırım yaratabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Sabiha KÖTEK - İstanbul