1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA petrol talebi artışının ılımlı kalmasını bekliyor

IEA petrol talebi artışının ılımlı kalmasını bekliyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel talebin 2025 yılında günde 1,1 milyon varil artacağını tahmin ediyor. Kuruluş, daha önce talep artışını günde 990.000 varil olarak tahmin etmişti.

IEA petrol talebi artışının ılımlı kalmasını bekliyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin'in teşvik tedbirlerinin etkisini gerekçe göstererek gelecek yılın petrol talebi tahminlerini yükseltti, ancak büyüme hızının düşük kalmasının beklendiğini söyledi.  Paris merkezli kuruluşun Kasım ayı raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 1 milyon 80 bin varil artışla 103 milyon 900 bin varil seviyesinde olması bekleniyor. IEA, geçen ayki raporunda küresel petrol talebinde günlük 990 bin varil artış tahmin etmişti. 

IEA, “2025 için en büyük soru küresel petrol talebi olmaya devam ediyor. Bu yıl Çin'in petrol talebindeki büyümenin aniden durması ve diğer önemli yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerdeki keskin düşüşler fikir birliğini daha yumuşak bir görünüme doğru eğdi” açıklamasında bulundu. 

BU YIL TALEP ARTIŞ TAHMİNLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Bu yıla ilişkin tahminler ise büyük ölçüde Çin, Suudi Arabistan ve Endonezya'da beklenenin altında gerçekleşen teslimatlar nedeniyle günde 921.000 varilden 840.000 varile düşürüldü.  

Her iki tahminin de zayıf makroekonomik ortam ve petrol tüketimindeki değişimleri yansıtarak geçen yılki günde 2 milyon varilden fazla büyümeden oldukça düşük olması dikkat çekiyor. 

Toplam küresel talebin bu yıl günde ortalama 102.8 milyon, gelecek yıl ise 103.9 milyon varil olması bekleniyor. 

IEA VE OPEC TAHMİNLERİ ARASINDAKİ FARK AÇILIYOR

IEA’nın tahminleri, talep artışını bu yıl günde 1,61 milyon varil ve bir sonraki yıl günde 1,45 milyon varil gibi güçlü seviyelerde gören OPEC'in tahminlerinin de önemli ölçüde altında kaldı. 

PETROLDE ARZ FAZLASI

IEA, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin üretim artışlarını erteleme kararının potansiyel fazlalığı önemli ölçüde azaltmasına rağmen, mevcut piyasa dengesinin gelecek yıl hala günde 950.000 varil arz fazlasına işaret ettiğini söyledi. OPEC+'nın planlandığı gibi Mart sonundan itibaren gönüllü kesintileri gevşetmeye başlaması halinde, üretim fazlası günde 1,4 milyon varile yükselecek.  

Geçtiğimiz hafta OPEC ve müttefikleri, günde 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini Mart ayı sonuna kadar uzattı ve üreticiler şimdi bu kesintileri 18 aylık bir süre içinde gevşetmeye hazırlanıyor.

KÜRESEL PETROL ARZI ARTTI

IEA, Libya ve Kazakistan üretimindeki toparlanmanın devam etmesi nedeniyle küresel petrol arzının Kasım ayında günde 130.000 varil arttığını açıkladı. Toplam arz bu yıl günde ortalama 102,9 milyon varil, gelecek yıl ise günde ortalama 104,8 milyon varil olarak görülüyor.  

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol arzı, önceki aya göre günlük 180 bin varil artarak 27 milyon 210 bin varil oldu.

OPEC+ üyesi ülkelerin ham petrol arzı, Libya'nın piyasaya geri dönmesiyle Kasım ayında günde 310.000 varil artarak 41,4 milyon varile yükseldi. IEA hesaplamalarına göre, üretim kotalarına tabi 18 OPEC+ üyesinin üretimi, esas olarak Kazakistan'ın etkisiyle, zımni hedeflerinin günde 680.000 varil üzerinde gerçekleşti. 

OPEC+ dışı ülkelerin üretimi, mevsimsel olarak zayıflayan Brezilya biyoyakıt üretimi ve ABD Meksika Körfezi'ndeki kasırgaların etkisi nedeniyle geçen ay azaldı, ancak genel arz artışı hem 2024 hem de 2025'te günde 1,5 milyon varil olarak öngörülüyor.