Enerji Günlüğü - IEA, iklim değişikliğiyle hızlı mücadele halinde elektrikli araç ve bataryalarda kullanılan minerallerden lityuma talebin 2040’a kadar 40 kat artmasını bekliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı "Kritik Minerallerin Temiz Enerji Dönüşümünde Rolü" başlıklı raporda, Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmada kritik role sahip olan temiz enerji dönüşümünün kritik minerallere talepte güçlü artışı beraberinde getireceğini bildirdi.
İklim değişikliğinin önüne geçmeye yönelik adımların hızla atıldığı senaryoda, elektrikli araçlarda ve bataryalarda kullanılan minerallere talebin 2040'a kadar 30 kat artacağını tahmin eden IEA, talepte en hızlı büyümenin lityumda olacağını, bu minerale talebin 2040'a kadar 40 kat artacağını savundu. Kobalt ve nikele talebin de 20-25 kat artması bekleniyor.
KRİTİK MİNERALLERE TALEP 4 KAT ARTACAK
IEA, enerji dönüşümüyle yenilenebilir enerji teknolojileri için ihtiyaç duyulan kritik minerallere talebin 2040’a kadar 4 kat artacağını öngördü. Ajans, 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine hızla ulaşılmaya çalışılması halinde ise bu minerallere talebin 6 kat artacağını tahmin ediyor.
TÜRKİYE BOR ATIKLARINDAN LİTYUM ÜRETECEK
Geleceğin petrolü veya beyaz altını olarak bilinen lityum, batarya üretiminde kullanılan hammaddeler arasında olduğundan elektrikli araçların yaygınlaşmasında kritik bir role sahip. Türkiye de bu konuda çalışmalara başladı ve bor cevherini lityuma dönüştüren Eti Maden, Lityum Karbonat Üretim Tesisi'ni 2020 yılının Aralık ayının sonunda açtı. Yüzde yüz yerli araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetinin sonucu olarak inşa edilen, rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üretmesi planlanan pilot tesis, ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak.