1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Hindistan temiz enerjiye 1,4 trilyon dolar yatırmalı

IEA: Hindistan temiz enerjiye 1,4 trilyon dolar yatırmalı

IEA, Hindistan'ın önümüzdeki yirmi yıl içinde temiz enerji teknolojisine 1,4 trilyon dolar yatırım yapması gerektiğini açıkladı.

IEA: Hindistan temiz enerjiye 1,4 trilyon dolar yatırmalı

Enerji Günlüğü - IEA, Hindistan'ın önümüzdeki yirmi yıl içinde temiz enerji teknolojisine 1,4 trilyon dolar yatırım yapması gerektiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı 2021 Hindistan Enerji Görünümü raporunda, Hindistan'ın mevcut politikalarına göre, 2030'ların sonundaki CO2 emisyonlarının yaklaşık % 60'ı bugün var olmayan altyapı ve makinelerden kaynaklanacak. Bu da Hindistan'ın daha güvenli ve sürdürülebilir politikalara yönlenmesinin önemini ortaya koyuyor. Bu politikalar için önümüzdeki 20 yıl içinde Hindistan’ın temiz enerji teknolojilerine bugünkünden yüzde 70 daha fazla (1,4 trilyon dolar) ek finansman sağlaması gerekiyor. 

Hindistan'ın yeni bir enerji geleceği inşa etme fırsatına sahip olduğunu vurgulayan Rapor, Hindistan'ın önümüzdeki 20 yıl içinde en büyük enerji talebi artışı yaşayan ülke olacağını ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için politika ve yatırım potansiyeline sahip olduğunu öngörüyor.

20 YILDA ELEKTRİK ÜRETİMİNDE GÜNEŞ KÖMÜRÜ YAKALAYACAK

IEA, ülkenin mevcut politikaları çerçevesinde güneş enerjisi üretiminin kömür yakıtlı santrallerden enerji üretimi 2040 yılına kadar yakalayacağını tahmin etti. Yenilenebilir enerjide maliyetlerin azalmasına ve hükümetin temiz enerji kullanımını artırma çabalarına işaret eden IEA, "Güneş enerjisi Hindistan'da patlamaya hazır ve Hindistan'ın elektrik üretimindeki payı 20 yıl içinde kömürü yakalayacak" tespitinde bulundu. Hindistan hali hazırda elektrik üretiminin yüzde 70'ini kömürden ve yüzde 4'ünü güneşten sağlıyor. Kömürün ise elektrik üretiminin dışında sanayiye kayacağı tahmin ediliyor.

FOSİL YAKIT FATURASI ÜÇ KAT ARTACAK

Bu ek finansman çok fazla gibi görünse de petrol ithalat faturalarında aynı büyüklükte tasarruflar da dahil olmak üzere ülkeye büyük faydalar sağlayacak. Hindistan’ın mevcut politikaları dikkate alındığında, Hindistan'ın fosil yakıt ithalat faturasının önümüzdeki yirmi yıl içinde üç katına çıkacağı öngörülüyor. Bu faturada ise en büyük payın petrolün olacağı tahmin ediliyor. Ülkenin petrolde dışa bağımlılığının  bugünkü % 75'ten 2040'a kadar % 90'ın üzerine çıkması bekleniyor.

DEPOLAMADA DÜNYA LİDERİ OLMA POTANSİYELİNE SAHİP

IEA ayrıca, Hindistan'ın 2030'a kadar 450 GW yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini ve batarya depolamada dünya lideri olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Hindistan'ın 2040'a kadar 140-200 GW batarya kapasitesi ekleyebileceğini vurguladı.

BİROL HİNDİSTAN POLİTİKALARINDAN UMUTLU

Hindistan’ın son yıllarda çok sayıda kişiye elektrik bağlantısı sağlayarak ve güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kullanımını arttırarak büyük bir mesafe katettiğine dikkat çeken IEA Başkanı Fatih Birol, “Yeni raporumuz Hindistan'ın geçmişte diğer ekonomilerin izlediği yüksek karbonlu yolu takip etmeden vatandaşlarının isteklerini başarıyla karşılaması için muazzam bir fırsatı ortaya koyuyor. Hindistan hükümetinin bugüne kadarki enerji politikasındaki başarıları, enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik açısından önümüzdeki zorlukların üstesinden gelme yeteneği konusunda beni çok iyimser kılıyor” dedi. 

Enerji Günlüğü