1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: 2030'a kadar yenilenebilirin üç katına çıkması güçlü iklim hedefleri gerektiriyor

IEA: 2030'a kadar yenilenebilirin üç katına çıkması güçlü iklim hedefleri gerektiriyor

Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarma hedefinin iddialı ancak ulaşılabilir olduğu kaydedildi. 

IEA: 2030'a kadar yenilenebilirin üç katına çıkması güçlü iklim hedefleri gerektiriyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma yönündeki küresel taahhüdün bir envanterini yayınladı. Rapor, mevcut ulusal politika ve planların yenilenebilir enerjiyi 2030 yılına kadar 2,2 kat arttıracağını, ancak bu hedefin önümüzdeki yıl güncellenmesi beklenen Ulusal Katkı Beyanları’na yansıtılmadığını ortaya koyuyor.

Rapor, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasında son dönemde yaşanan ivmelenmeye dikkat çekiyor. Küresel yenilenebilir kapasite ilaveleri 2023'te neredeyse 560 GW'a ulaşarak 2022'ye göre bir önceki yıla göre %64'lük benzeri görülmemiş bir artış gösterdi.

Rapora göre, Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç  katına çıkarma yönündeki küresel hedefe ulaşmak için daha güçlü planlar  yapma konusunda büyük bir fırsata sahip.

HÜKÜMETLERİN HEDEFLERİ 11 BİN GW YENİLENEBİLİRE KARŞILIK GELİYOR

Analiz,  hükümetlerin yerel hedeflerinin 2030 yılına kadar yaklaşık 8 000 GW küresel  kurulu yenilenebilir kapasiteye karşılık geldiğini ortaya koyuyor. Bu, ülkelerin mevcut tüm politikalarını, planlarını ve tahminlerini gelecek yıl yayınlayacakları yeni NDC'lerine (2030 için revize edilmiş hedefleri ve 2035 için yeni hedefleri içerecek) dahil etmeleri halinde, 2030 yılına kadar üç katına çıkarma hedefine ulaşmak için gereken miktarın %70'ini yansıtacakları anlamına geliyor ki bu da küresel olarak 11.000 GW kurulu yenilenebilir kapasiteye karşılık geliyor.

Bu durum, ülkelerin NDC'lerini mevcut iç mevzuatlarıyla uyumlu hale getirmeleri için geniş bir alan  olduğunu gösteriyor. 

UYGULAMA HIZLANDIRILMALI

Ancak rapor, ülkelerin uygulamayı da hızlandırmaları gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda,  ülkelerin üç katına çıkarma hedefine uyum sağlamak için hedeflerini daha yükseğe taşımaları gerekiyor. 

“İDDİALI AMA ULAŞILABİLİR BİR HEDEF”

IEA İcra Direktörü Fatih Birol analize ilişkin yaptığı açıklamada, “COP28’de yaklaşık 200 ülke, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama umutlarını canlı tutacak kritik eylemlerden biri olan dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesini bu on yılda üç katına çıkarma sözü verdi. Bu rapor, üç katına çıkarma hedefinin iddialı ancak ulaşılabilir olduğunu açıkça ortaya koyuyor; ancak bunun için hükümetlerin vaatlerini hızla eylem planlarına dönüştürmeleri gerekiyor. 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılması ve enerji verimliliğindeki iyileştirmelerin iki katına çıkarılması da dahil olmak üzere COP28'de kararlaştırılan hedeflerin yerine getirilmesiyle, dünya genelindeki ülkeler daha güvenli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir enerji sistemine doğru ilerlemeyi hızlandırmak için önemli bir fırsata sahip olacaktır. IEA, bunu başarma çabalarında dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri desteklemeye devam edecektir” dedi.