1. YAZARLAR

  2. Murat KUTLUTÜRK

  3. HES`ler iyi çalıştı, talep düştü, fiyatlar indi
Murat KUTLUTÜRK

Murat KUTLUTÜRK

Yazarın Tüm Yazıları >

HES`ler iyi çalıştı, talep düştü, fiyatlar indi

Türkiye`de 01-08 Eylül dönemi ortalama elektrik fiyatı 160.62 TL/MWh olarak gerçekleşti. Bu dönem için tahminimiz 162.67 TL/MWh mertebesindeydi. Gerçekleşen rakamlara bakılınca, başarı yüzdemiz yüzde 98.7 oldu. 

Kur farkının, doğalgaz kaynaklı üretim değerleri üzerindeki etkisiyle, elektrik piyasasındaki fiyat oluşumunda önemli bir etmen olduğunu düşünüyoruz.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında doğalgaz çevrim santrallerindeki üretim miktarının yaklaşık yüzde 16’lık bir düşüş göstermesi, bu öngörümüzü destekler nitelikte.

Ayrıca, rüzgar kaynaklı üretimde de 2012 Eylül’de aynı döneme göre yüzde 8 civarındaki düşüş ve günlük üretim değerinin 7795 GWh’e kadar azalması da (6 Eylül) hidro ve kömür kaynaklı üretimin yüzde 20 mertebesinde bir artış göstermesini önemli ölçüde etkiledi.

Günlük su (HES+regülatörler) kaynaklı üretim; talebin değişmediği geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretimde payını yaklaşık yüzde 3 arttırdı. Talebin de bir önceki aya göre düşmesi, fiyatların aşağı doğru baskı altında kalmasına yol açtı.

Geçtiğimiz hafta özel sektörden büyük ölçekli bir kömür santralinin 4-5 gün süren bir bakıma girmesi de kamu kaynaklı kömür santrallerinin de üretimlerini günde ortalama 8-10 GWh kadar arttırmasına neden oldu.

Dönem boyunca toplam talep 5.51 TWh civarında oluştu. Geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 0.002’lik bir artışla talep profilinde önemli bir değişiklik farkedilmedi.

Ağustos 2013 dönemiyle yapılan karşılaştırmada ise günlük ortalama talep yüzde 4’lük düşüşle 688 GWh seviyesinde oluştu.

Ayın ilk haftasında talep beklenenin altında gelmesine rağmen, EÜAŞ ve İştirakleri, üretimlerini talebe göre ayarlayabildi. Santral bakımlarında ise arızalar genel olarak kısa süreli olarak bildirildi. Ancak dönem boyunca bu arıza bildirimlerini çok sayıda yaparak üretimden düşen santraller şöyle:
- Gebze DGKÇS
- Yeniköy Termik Santrali
- Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim
- Seyitömer Termik Santrali

Önceki ve Sonraki Yazılar