1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Enerji depolama maliyetleri hızla düşüyor

Enerji depolama maliyetleri hızla düşüyor

Enerji Günlüğü - 2018’in ilk yarısından bu yana lityum-ion batarya ile elektrik depolama maliyetleri %35 azaldı.BloombergNEF (BNEF) tarafından yapılan...

Enerji depolama maliyetleri hızla düşüyor

Enerji Günlüğü - 2018’in ilk yarısından bu yana lityum-ion batarya ile elektrik depolama maliyetleri %35 azaldı.

BloombergNEF (BNEF) tarafından yapılan araştırmaya göre, elektrik depolama ile güneş ve rüzgar enerjisi dünyanın en hızlı gelişen ve ucuzlayan teknolojileri olarak dikkat çekiyor. 2018’in ilk yarısından bu yana lityum-ion bataryaların seviyelendirilmiş enerji maliyeti %35 azalarak MWh başına 187 dolara geriledi. 2012 yılına göre ise maliyet %76 oranında azaldı.

RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDE DE MALİYETLER DÜŞÜYOR

Öte yandan daha bir kaç yıl öncesinde son derece pahalı olan denizüstü rüzgar santrallerinin maliyeti ise %24 gibi büyük bir düşüş kaydetti. Karasal rüzgar ve güneş santrallerinin maliyetleri de düşmeye devam etti. 2019 yılı başında rüzgar maliyeti bir önceki yıla göre yüzde 10 düşüşle megavatsaat başına 50 dolara, güneş maliyeti ise yüzde 18 düşüşle 57 dolara geriledi. Güneş enerjisinde maliyetler 2010 yılına göre megavatsaat başına yüzde 84 oranında düşerken, karasal rüzgar enerjisinde yüzde 49 ve denizüstü rüzgar enerjisinde ise yüzde 56 oranında azaldı. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler