1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Spot elektrik fiyatları neden yükseliyor? - Duru EGELİ

Spot elektrik fiyatları neden yükseliyor? - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Barajlı hidroelektrik santrallerinin elektrik üretimindeki payı azalırken, doğalgaz santrallerinin payında yaşanan artış, spot elektrik...

Spot elektrik fiyatları neden yükseliyor? - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Barajlı hidroelektrik santrallerinin elektrik üretimindeki payı azalırken, doğalgaz santrallerinin payında yaşanan artış, spot elektrik fiyatlarını da yukarı itmeye başladı. 

Gün Öncesi Piyasası’nda (GÖP) megavatsaat (MWh) başına elektrik fiyatları yükseliyor. Piyasa Takas Fiyatı (PTF) aritmetik ortalaması Şubat ayının ilk 17 gününde 250.64 TL iken, Şubat ayının toplamında 257.04 TL seviyesinde oluştu. Şubatın ikinci yarısındaki yükseliş Mart ayının ilk 17 gününde de devam etti ve 17 günlük aritmetik ortalama 265.63 TL olarak kaydedildi. Mart ayında özellikle gündüz saatlerinde, PTF fiyatları 300 TL’nin üzerini sıkça görmeye başladı, hatta son günlerde o seviyeye oturdu.

BARAJLI HES’LERİN PAYI AZALINCA…

Mart ayındaki fiyat artışının arkasında yatan nedenler ise elektrik üretiminin kaynaklar bazında dağılımında gizli. Şubat ayının ilk 17 gününde barajlı HES’lerin payı yüzde 23.55, akarsu HES’lerin payı ise yüzde 9.87 idi. Bu dönemde HES’lerin toplam üretimdeki payı 33.43 oldu. Mart ayının ilk 17 gününde ise akarsu HES’lerinin payı yüzde 9.87’den yüzde 10.68’e yükselirken, barajlı HES’lerin payı yaklaşık 4 puanlık gerilemeyle yüzde 23.55’ten yüzde 19.4 seviyesine indi. Böylece ayın ilk 17 gününde tüm HES’lerin toplam içindeki payları yüzde 33.43’ten yüzde yüzde 29.72’ye gerilemiş oldu. HES’lerin payındaki azalışın arkasında, kamudaki santral barajlarından aşırı su çekmenin yaz ayları için risk yaratabileceği endişesi olarak değerlendiriliyor.  

DOĞALGAZ SANTRALLERİ FİYATLARI YÜKSELTTİ  

HES’lerin toplam elektrik üretimindeki payının azalmasıyla ortaya çıkan açık, görece daha yüksek maliyetle elektrik üreten santraller tarafından kapatıldı. Kaynak maliyeti görece daha yüksek santrallerin başında ise doğalgaz santralleri geliyor. Bu santrallerin, Şubat’ın 17 gününde yüzde 13.26 olan toplam elektrik üretimi içindeki payları Mart ayının ilk 17 gününde yüzde 20.34’e yükseldi. Doğalgaz santrallerinin payındaki bu artış, Mart ayının ilk 17 gününde spot elektrik fiyatlarındaki yükselişin arkasındaki en önemli faktör olarak değerlendiriliyor. 

Öte yandan, ithal kömürden üretilen elektriğin payı da Şubat ayının ilk 17 gününde yüzde 22.73 iken, bu oran Mart ayının ilk 17 gününde yüzde 20.34’e geriledi. Yerli linyit kömüründen üretilen 15.11’den 16.01’e yükseldi.

Duru EGELİ - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler