1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim için okul boykotları Türkiye’ye de uzanıyor

İklim için okul boykotları Türkiye’ye de uzanıyor

Enerji Günlüğü - 15 Mart’ta 90’dan fazla ülkede iklim için yapılacak gençlik boykotlarının bugüne kadar düzenlenen en büyük okul boykotu olması...

İklim için okul boykotları Türkiye’ye de uzanıyor

Enerji Günlüğü - 15 Mart’ta 90’dan fazla ülkede iklim için yapılacak gençlik boykotlarının bugüne kadar düzenlenen en büyük okul boykotu olması bekleniyor. Boykotlara Türkiye’den de katılım olacak.

İsvevçli genç Greta Thunberg’in 2018’de başlattığı grevden ilham alan küresel okul boykotu, sosyal medyada örgütlenen gençler tarafından tüm dünyada hızlıca sahiplenildi. 15 Mart 2019 tarihinde 90’den fazla ülkede iklim için gençlik boykotları yapılacak.

15 Mart’taki protestoların, bugüne kadar düzenlenen en büyük okul boykotu olması bekleniyor. Tamamen tabandan çocuklar tarafından iklim eylemsizliğine karşı başlatılan bu grevlere tam da bu yüzden tam olarak kaç kişinin katılacağı bilinmiyor. 

Bir dizi protestoyu izleyen bir grup olan FridaysforFuture okul boykotları son iki hafta içinde kar topu gibi büyümeye başladı,  Cuma günkü boykotlara binlerce gencin katılması bekleniyor.

EYLEM İLKELERİ VE TAVSİYELERİ

Eylemleri başlatan Greta, sosyal medya üzerinden 92 ülkede 1029 eylemin gerçekleşeceğini ifade etti. Greta Thunberg’in yayınladığı İklim İçin Okul Boykotları ilkeler ve tavsiyeler listesinde, eylemlerde şiddetin, tahribatın, yerlere çöp atmanın, şahsi çıkarın, nefretin olmayacağı belirtildi. Yine, karbon ayak izini en aza indirmek ve her zaman bilime atıfta bulunmak da ilkeler arasında yer alıyor.

TÜRKİYE DE GREVLERE KATILIYOR

Özellikle Avrupa ve ABD’de yaygınlaşan okul boykotlarına Türkiye’den de katılım olacak. FridaysforFuture’un yayımladığı interaktif haritaya göre Türkiye’de, başta İstanbul olmak üzere 9 ayrı yerde okul boykotları yapılacak.

Türkiye’den özellikle 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu’nun Bebek Parkı’nda yapacağı boykot hem gazetelerde hem de sosyal medyada dikkat çekiyor.  Sarrafoğlu “Bugün değilse ne zaman” diyerek akranlarını 15 Mart’ta saat 12:00’de yapacağı boykota davet etti.

GENÇLER GELECEKLERİNİ ÇALDIRMAK İSTEMİYOR

Gençler iklim değişikliğine karşı harekete geçmemenin kuşaklararası bir haksızlık olduğunu ve liderlerin adım atmayarak gençlerin geleceğinden çaldığını ifade ediyorlar. Gençlerin talepleri arasında Paris Anlaşmasının ve IPCC raporunun takip edilmesi, 1,5 derecenin altında kalınması, Paris Anlaşması'nda açıkça belirtilen hakkaniyet ve iklim adaletine odaklanılması ve bilimin arkasında birleşilmesi bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler