1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. Enerji Günlüğü 8’inci yaşına bastı
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Enerji Günlüğü 8’inci yaşına bastı

Değerli okuyucular, 

Genel Yayın Yönetmenimiz Mehmet Kara ve Haber Müdürümüz Sabiha Kötek başta olmak üzere, deneyimli bir gazeteci ekibin ve enerji konularına hakim yetkin tecrübeli yazarlarının katkılarıyla yayınına devam eden internet haber sayfası Enerji Günlüğü, 12 Mart 2019 tarihi itibariyle 8'nci yaşına bastı. 

İnternet haber sayfamızın çalışanlarının, editörlerimizin, yazarlarımızın bu mutlu günü kutlu olsun. Genel yayın Yönetmenimiz Mehmet Kara'nın 2014 yılında yüreklendirmesi ve desteği ile enerji ve termik santral konulu köşe yazıları yazmaya başladım. Bugüne kadar toplam 200'den fazla sayıda makale yazmışım. Yazarınız Televizyona çıkmaz, radyo programı yapmaz, demeç vermez.

Sadece TMMOB MMO-EMO panellerinde, o da eğer davetli ise konuşur. ODTÜ Mezunlar Derneği panellerine katılır. Yazılı notlar alır, bunları blog sayfaya koyar. Uzun süre üstünde yenileme yapar. Son 8 yılda her hafta makale başına yaklaşık 1000- 2000 kelimeyi bir araya getirip, sizlere sunmak zor oldu. Bu işin ne kadar zor bir iş olduğunu insan ancak aynı işi kendisi yaptığı zaman anlıyor. 

Enerji konulu makaleler aslında suya yazı yazmak gibi bir şey. Zaman içinde anlattığınız konuların güncelliği kayboluyor. Zamana bağlı olarak herşey değişiyor. Termik santrallerin çevre ekipmanları ile nasıl uyumlu çalıştığını anlatırken, gün geliyor termik santrallerin uygulanmalarından vaz geçiliyor, finansman kapanıyor, yatırımcı başka enerji kaynaklarına yöneliyor. Rüzgar güneş hidro depolamalı hybrid santraller öne çıkıyor.

CFB (Circulating Fluid Bed - Dolaşımlı Akışkan Yatak) termik santral uygulamaları yerli ıslak linyit kömür için başarısız oluyor, pahalı ek- ön ısıtma- susuzlaştırma ekipmanları gerekiyor. Tam zamanlı devamlı çalıştırma zorlaşıyor, bakım onarım yenileme pahalıya geliyor. İlk fizibiliteler şaşıyor. 

Nükleer santral şart diyorsunuz. Bakıyorsunuz üretilen elektrik kw-saat birim fiyat çok pahalı. Fizibiliteler yatırımı olası/ uygun görmüyor. Yatırımcılar birer ikişer projeleri bırakıyorlar. Yatırım ekonomik olmaktan çıkıyor, ülkelerin prestij nükleer güç olma çabasına dönüşüyor. Ülkelerin yatırım yapılabilirliği, sağlam ekonomisi, kredibilitesi önem kazanıyor.

"Enerji Günlüğü" internet haber sayfamızda çok büyük akademik ve piyasa bilgi birikimi var. Ana haberlerin ardından köşe yazılarını her hafta büyük keyifle okuyorum, çok yeni şeyler öğreniyorum. Toplam altı devamlı değerli yazarımız var. Haber sitemiz ilk yayın günlerinde yaklaşık 150 ilk okunma alıyordu. Bugün günde ortalama 25 bin sayfa okunma alıyor. Bazı günler 35-40 bin sayısına ulaşıyor.

Okunma yerleri yüzde 90 Istanbul ve Ankara gelişli oluyor. Sonra İzmir, Çukurova, bazan Samsun Eskişehir okunma yapan iller oluyor. Yurtdışı ilgi kaynakları Avrupa ülkeleri, ABD Washington, Rusya Moskova ve Çin Shanghai.

Çoğu kağıt gazeteden ve internet haber sayfasından daha hızlıyız. Daha önce haber alıp sizlere hemen aktarıyoruz. Üstüne yorum yapıyoruz. Bizim okuyucu profilimiz kağıt gazete okuyan okuyucudan çok farklı. Bizim okuyucumuz sabah ofisinde masaüstü bilgisayarını açıp işiyle ilgili haberleri okumak istiyen genç meslek sahibi insanlar, akademisyenler, kamu kurumlarında çalışanlar, enerji konularında eğitim alan lisans ve lisansüstü öğrenciler.

İnternet okuyucumuz genç, iyi eğitimli, çoğu meslek sahibi. Çoğu yabancı dil biliyor, uluslararası ortamlarda yaşıyor. Kendisi ailesi şirketi için en iyisini yapmaya çalışıyor. Kendi bilgi ve tecrübesini artırmayı amaçlıyor. Bizim internet sitemiz haber Enerji konularına öncelik veriyor. Enerji dışına çıkmak mümkün değil. Doğru da değil. Opera, lokantalar, opera konularında da yazıyorum ama onlar benim kişisel blog sayfamda kalıyor. Sizlerden çok güzel, yapıcı, yönlendirici geri bildirimler geliyor, sağolun varolun. 

Tüm bu çabalarımıza destek olan Yazarlarımıza, Editörlerimize, çalışanlarımıza ve siz değerli okuyucularımıza şükranlarımı sunuyorum. Meslekte, piyasada, basın sektöründe arkamızda kalan sekiz yılımızı kutluyorum, daha nice başarılı seneler diliyorum.  

En derin selam ve saygılarımla. Berlin, 12 Mart 2019

 

Önceki ve Sonraki Yazılar