1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. KPMG: Türkiye LNG’de kilit ülke olabilir

KPMG: Türkiye LNG’de kilit ülke olabilir

Enerji Günlüğü - Küresel enerji piyasasında LNG pazarının hızlı gelişiminin Türkiye için fırsat olabileceği ve Türkiye’nin doğalgazda bölgesinin...

KPMG: Türkiye LNG’de kilit ülke olabilir

Enerji Günlüğü - Küresel enerji piyasasında LNG pazarının hızlı gelişiminin Türkiye için fırsat olabileceği ve Türkiye’nin doğalgazda bölgesinin ‘kilit ülkesi’ olma şansına sahip olduğu kaydedildi. 

KPMG Türkiye’nin hazırladığı Enerji Sektörel Bakış 2019 raporuna göre, dünyada ‘LNG furyası’ başlıyor. Türkiye’nin stratejisi ve yatırımları nedeniyle LNG kozunu doğru oynayarak doğalgazda bölgesinin kilit ülkesi olma ihtimali yüksek.

KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, son 25 yılda Türkiye’nin yıllık birincil enerji tüketiminin 55 milyon ton karşılığı petrolden 155 milyon tona yükseldiğini ancak birincil enerji kaynaklarında dışa bağımlılığının yüksek olduğunu vurgulayarak, dışa bağımlılığın azaltılması konusunda henüz sınırlı pozitif sonuçlara ulaşıldığını kaydetti. 

Bilirgen, “Hükümetin teşvik edici ve düzenleyici rolünün artması yeni dengeler için büyük önem taşıyor. Hükümetin yerli üretime bakışının ve yanı sıra petrol ve doğalgaz aramalarına yönelik arama çağrısının yansımasını kısa sürede bulabileceğine dair güçlü kanaatler var. Dünyada doğal gazda, özellikle LNG lehine ciddi bir ticari eğilim mevcut. Otoriteler bu durumu, ‘LNG furyası geliyor’ şeklinde açıklıyor. Türkiye bu noktada hem depolama kabiliyeti, hem borudan kaynaklanan güçlü anlaşmaları çerçevesinde doğalgazda bölgesinin ‘kilit ülkesi’ olabilme şansına yönelik adımları daha fazla atabilir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler