1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dedusenko: Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini zamanından önce devreye alacağız

Dedusenko: Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini zamanından önce devreye alacağız

Enerji Günlüğü - Rosatom’un üst düzey yöneticilerinden Anton Dedusenko, geçen yıl lisansını aldıkları Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini planlanan süre...

Dedusenko: Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini zamanından önce devreye alacağız

Enerji Günlüğü - Rosatom’un üst düzey yöneticilerinden Anton Dedusenko, geçen yıl lisansını aldıkları Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini planlanan süre olan 7 seneden daha erken sürede devreye almayı planladıklarını açıkladı.

Pullman Airport Otel’de gerçekleştirilecek olan Nükleer Santraller Zirvesin’de açıklamalarda bulunan Rosatom Energy International A.Ş. Proje Yönetiminden Sorumlu Birinci Genel Müdür Yardımcısı ve Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, ilk ünite için ruhsat, ikinci ünite için de sınırlı çalışma izni bulunduğunu ve üçüncü ünite için de gerekli hazırlıkların devam ettiğini   kaydederek, "Şu anda net bir rakam söyleyememekle beraber Akkuyu NGS inşaatında Rus tarafı maliyetin yüzde 51'inden sorumlu. Şu an için Rus tarafı bu yüzde 51'in tamamını yatırmış durumda. Yüzde 51'lik hissenin karşılığı projede uzun bir dönem yeterli olacak. Akkuyu NGS'nin yapım bedeli 20 milyar dolar. Hükümetler arası anlaşmaya göre, ilk elektrik üretiminin lisans alındıktan sonraki 7 sene içinde başlaması gerekiyor. Biz geçen sene ilkbaharda ilk ünite için lisans aldık ve bu 7 seneyi beklemeden daha erken sürede ilk üniteyi devreye almayı planlıyoruz. Fiziksel olarak işletmeye alınması ve güvenlik konuları ön planda olduğu için sürelerin kısaltılması konusunda Türk tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor ama net bir tarih veremiyoruz” dedi. 

Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin hem ilk nükleer santrali, hem de ilk "yap-sahip ol - işlet" modeliyle gerçekleştirilen santral olduğunu ifade eden Dedusenko, zirve kapsamında farklı şirketlerle projeye ilişkin bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydetti. 

ÇALIŞANLARIN %90’I TÜRKİYE VATANDAŞI OLACAK

Dedusenko, Akkuyu NGS projesinde hali hazırda 500, inşaatın gerçekleştiği sahada ise 800 kişinin istihdam edildiği bilgisini paylaşarak, "Bu yıl sonuna kadar işe alımlarımız devam edecek. 2019 sonunda personel sayımız bin 900 kişiye çıkacak. Projemizin zirve dönemine denk gelen 2020 yıllarını kapsayan dönemde ise çalışanlarımızın sayısı 9 ile 10 bin arasında olacak. İnşaat sahasında istihdam edilen personelin yüzde 90'u Türkiye vatandaşı. Projedeki her bir istihdam sayısı beraberinde farklı sektörlerde 10 dolayılı istihdam sağlıyor." diye konuştu. 

GÜVENLİK KONUSU ÇOK ÖNEMLİ

Dedusenko, nükleer güç santrallerinde güvenlik konusunun en önemli konuların başında geldiğini ve şirketlerle yaptıkları görüşmelerde de güvenlik üzerinde durduklarını anlattı. Projede güvenlik sebebiyle 3+ teknoloji ekipman kullanıldığını kaydeden Dedusenko, projeye dahil olacak tedarikçi şirketlerde ve ekipmanlarında da uluslararası çapta ve nükleer santral inşaatında deneyim şartı arandığını vurguladı. 

ORTAKLIK GÖRÜŞMELERİ YÜRÜTÜYORUZ

Dedusenko, Akkuyu NGS hükümetler arası anlaşma kapsamında olduğu için Rosatom'un hisselerinin yüzde 49'unu satma hakkına sahip olduğunu belirterek, "Hali hazırda gerçekten de ortak arayışındayız. Bazı şirketlerle müzakereler ve görüşmelerimiz devam ediyor. Bu şirketler sadece Türk şirketi değil yabancı şirketler de olabilir. Müzakerelerimiz sonuçlandıktan sonra ancak açıklayabileceğiz." ifadelerini kullandı. 

FİYAT GARANTİSİ MİKTARI DEĞİŞMEYECEK

Dedusenko, Türkiye'nin Akkuyu NGS'ye kilovatsaat başı 12,35 dolar/cent alım garantisi ödeyeceğini hatırlatarak, ilk ünitenin devreye alınmasının planlandığı 2023'te Türkiye'deki elektrik fiyatları daha yüksek olsa da, düşse de bu fiyatın değişmeyeceğini ifade etti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler