1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu’da çalışacak öğrenciler diplomalarını aldı

Akkuyu’da çalışacak öğrenciler diplomalarını aldı

Enerji Günlüğü – Akkuyu Nükleer Şirketi’nde işe başlayacak olan ikinci Türk öğrenci kafilesi diplomalarını aldı.Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer...

Akkuyu’da çalışacak öğrenciler diplomalarını aldı

Enerji Günlüğü – Akkuyu Nükleer Şirketi’nde işe başlayacak olan ikinci Türk öğrenci kafilesi diplomalarını aldı.

Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırmalar Enstitüsü Moskova Fizik Mühendisliği Üniversitesi’nde (NRNU MEPhI) nükleer enerji eğitimi almak üzere Rusya Federasyonu’na gönderilen ikinci Türk öğrenci kafilesi eğitimlerini tamamladı ve diplomalarını aldı. Diplomalarını alan mezunlar arasında Vietnam ve Moğolistan’dan gelen öğrenciler de vardı. Resmi diploma törenine NRNU MEPhI Üniversitesi Rektörü Mikhail Strikhanov, Türk Büyükelçiliği temsilcileri katıldı.

NRNU MEPhI Rektörü Mikhail Strikhanov; mezunların üniversite seçimi ile ilgili olarak, tercihlerini Rusya Federasyonu’nun önde gelen üniversitesinden yana kullanmakla doğru bir karar verdiklerine inandığını söyledi ve “Aramızdaki işbirliği devam edecektir. Siz de, ülkelerinizde görevlerinizin başındayken MEPhI ile ortak çalışmalar yürütmeyi sürdüreceksiniz. Çoğunuzu, ülkelerinizdeki üniversitelerde profesör olarak ve nükleer endüstrinin sorumlu çalışanları olarak saygıyla selamlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Akkuyu Nükleer Şirketi İnsan Kaynakları Direktörü Marina Karaseva ise, genç uzmanlara yönelik konuşmasında, “Seneler süren eğitim sürecini, sadece dersliklerde değil, Rusya’da faaliyette olan nükleer santrallerde staj da yaparak geçirdiniz. Öğrenmiş olduğunuz Rus dili sayesinde Rusya’daki meslektaşlarınız ve öğretmenlerinizle daha sağlıklı iletişim kurabileceksiniz. En önemlisi, Rusya’daki ileri nükleer teknolojiyi ülkenize taşıyan yapı taşları olabilirsiniz. Nükleer santralde çalışmak; uzun vadede birbirinden ilginç çok sayıda görev üstlenmenizi sağlayacak. Çalışacağınız alan, aranan uzmanlardan olarak sizlere istikrarlı bir istihdam vaat ediyor”. 

140 ÖĞRENCİ HALEN EĞİTİM GÖRÜYOR

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS için personel yetiştirme süreci Rusya’da 2011 yılından bu yana devam ediyor. Geçen sene mezun olan 35 Türk genç uzman “Nükleer Santraller: Tasarım, İşletme ve Mühendislik” dalında diplomalarını almıştı. Bir sene önce mezun olan ve eğitimleri 6,5 yıl süren mezunların tamamı Akkuyu Nükleer Şirketi’nde çalışıyor. Geçen yıl ve bu yıl diploma alan toplam 85 öğrenci dışında; Rusya’daki yükseköğretim kurumlarında yaklaşık 140 Türk öğrenci, personel yetiştirme programı çerçevesinde halen eğitim görüyor.

Mezun olan Türk öğrencilerden Gülben Yıldız, geleceklerini Türkiye’deki nükleer santral projesine bağladıklarını söyledi ve şunları ekledi, “Görevimiz; edindiğimiz bilgileri kullanarak ülkemize yarar sağlamak. Türkiye’ye komşu olan ülkelerin nerdeyse tamamında nükleer santraller var. Türkiye’nin de nükleer enerji üretimine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Nükleer santraller temiz ve güvenilir enerji kaynaklarıdır. Akkuyu Nükleer Santrali ise dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacak”.

Türk öğrencilerden Yusuf Kılıç ise, NRNU MEPhI üniversitesinin, dünyanın önde gelen üniversitelerinden olduğunu kaydetti ve “Üniversitenin verdiği eğitimin kalitesini öğrendiğimde gelmeye karar verdim. Çünkü bu eğitim uluslararası düzeyde bir uzman seviyesine erişmem için kaçırılmayacak bir fırsattı. Bugün mezuniyet günümüz. Çok güzel bir eğitim sürecini geride bıraktık. 6,5 sene Rusya’da eğitim aldım. Çok mutluyum. Akkuyu NGS’de çalışmama olanak sağlayan bir mesleğim var artık” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler