1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. VERİMDER: Yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilir

VERİMDER: Yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilir

Enerji Günlüğü - VERİMDER,  Türkiye’de yıllık 7 milyar dolar değerinde enerji tasarrufu sağlanabileceğini açıkladı.Yapılarda Enerji Verimliliği...

VERİMDER: Yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilir

Enerji Günlüğü - VERİMDER,  Türkiye’de yıllık 7 milyar dolar değerinde enerji tasarrufu sağlanabileceğini açıkladı.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), konutlarda gerçekleştirilecek en önemli enerji tasarrufunun ısı yalıtımı ile sağlanabileceği konusunda uyarıda bulunarak, vatandaşları tasarrufa çağırdı. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, "Türkiye’nin ve bizlerin çocuklarımızın geleceğini güvenle kurabilmek için enerji ve ısı tasarrufu yapmaktan başka bir çaremiz yok. Enerji tasarrufu ile yıllık 7 milyar dolar sağlanabilir" dedi. 

Enerjiyi korumanın ilk adımının tasarruf olduğunu vurgulayan Alkin, "Enerji tasarrufu konusunda herkesin bilinçlenmesi ve ortak bir paydada buluşması çok önemli. Dernek olarak, enerjiyi tasarruflu kullanma çağrısında bulunuyoruz. Tasarruf alanında yapılacak çok iş, atılacak çok adım var" şeklinde konuştu. 

BEŞ ADIMDA BİREYSEL ENERJİ TASARRUFU ÖNERİLERİ

Bireysel alınacak önlemler ile enerji tasarrufu yapmanın önemine de değinen Alkin, tüketicilere 5 adımda enerji tasarrufu önerilerinde bulundu. Yalıtımın, kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağladığını belirten Alkin, "İzolasyon ile kışın harcadığınız doğalgaz faturalarında yüzde 45’e varan tasarruf elde edebilirsiniz” dedi. Alkin sözlerini şöyle tamamladı: "Evlerde çok büyük ve içerisinde hiç kullanmadığınız odalar var ise radyatörü kapalı konuma getirebilirsiniz. Bu sayede kullandığınız diğer radyatörlerin daha fazla ısı gönderimi ile kullandığınız odanın sıcaklığını yükseltebilirsiniz. Beyaz eşyalarınızı değiştirmek ya da yeni almayı düşünüyorsanız yeni nesil akıllı ve enerji dostu ürünleri tercih edin. Çamaşır makineleri eklenen çamaşır miktarına göre su ve deterjan eklerken, akıllı fırınlar ise yemeğin cinsine göre derece ve süre ayarı yapabiliyor. Bu sayede enerjiyi verimli kullanabilmek mümkün. Evinizin perdelerini gün içerisinde açık tutarak güneşi evinize depolayabilir, güneşli havalarda ev içi sıcaklığı arttırabilirsiniz. Elektrikte yaşanan düzensizlikler ya da kaçak elektrik kullanımı en çok faturaları olumsuz etkiliyor. Elektrikteki enerji kayıplarını engellemek için evinize takacağınız akıllı sayaçlar ile enerjiyi takip edebilir, yaşanan değişimleri kontrol edebilirsiniz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler