1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerjiye yönelik talep 20 yılda %33 artacak

Enerjiye yönelik talep 20 yılda %33 artacak

Enerji Günlüğü – BP Enerji Görünümü 2019 raporuna göre küresel enerji talebi 2040 yılına kadar üçte bir oranında artacak.BP’nin “Enerji Görünümü”...

Enerjiye yönelik talep 20 yılda %33 artacak

Enerji Günlüğü – BP Enerji Görünümü 2019 raporuna göre küresel enerji talebi 2040 yılına kadar üçte bir oranında artacak.

BP’nin “Enerji Görünümü” başlığıyla yılda bir kez yayınladığı sektör değerlendirme raporunun 2019 baskısı yayınlandı. Rapora göre enerjiye olan talepteki artış 2040 yılında %33 oranında artacak. 

Londra’da düzenlenen ve internet üzerinden 57 farklı ülkeden canlı takip edilen konferansta, küresel ekonomik büyüme ve artan refahın da etkisiyle küresel enerji talebinin 2040 yılına kadar üçte bir oranında artmasının beklendiği belirtildi.

Küresel enerji görünümünü 2040 yılına kadar biçimlendiren güçleri ve bu dönüşümün etrafındaki belirsizlikleri ele alan BP Enerji Görünümü 2019 raporunun değerlendirildiği toplantıda 2040 yılı itibarıyla küresel enerji piyasalarını etkileyebilecek enerji sektörüne ilişkin tahminlere yer verildi.

Rapor daha düşük karbonlu bir geleceğe daha hızlı geçiş ihtiyacına ve küresel ekonomik büyümeyi destekleyecek enerji arzıyla ilgili belirsizliklere vurgu yaparken; ticaret savaşları, plastik kullanımı, Hindistan, Çin ve Asya’daki küresel enerji talebi gibi etkenleri de değerlendiriyor. 

YENİLENEBİLİR ENERJİDE HIZLI BÜYÜME

BP Enerji Görünümü 2019 sunumunda konuşma yapan BP Grup Baş Ekonomisti Spencer Dale, refah artışının enerji talebine etkisinin büyük olduğunu vurguladı ve şunları söyledi, “Enerji dünyası değişiyor, Hindistan, Çin ve Asya'daki küresel enerji talebi, yaşam standartlarındaki iyileştirmelerle birlikte 2040 yılında yaklaşık üçte bir oranında artış gösterecek. Geçmişten gelen mesaj, enerji güvenliği konusundaki endişelerin kalıcı ve korkutucu etkilerinin olabileceği yönünde. Raporda da dikkat çektiğimiz gibi; yenilenebilir enerjinin küresel enerji sistemine giriş hızına daha önce hiçbir yakıt ulaşmadı, yenilenebilir enerji kaynakları ve doğalgaz birlikte birincil enerjideki büyümenin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Gelişen dönüşüm senaryomuzda ise, yeni enerjinin %85'i daha düşük karbon emisyonuna sahip olacak”.

Raporda; toplam tüketilen küresel enerjinin ise yüzde 75’lik kısmının sanayi ve binalarda kullanılacağı, ulaşımda tüketilen enerjinin toplam içerisindeki payının kaynakların daha verimli kullanılmasıyla ciddi şekilde azalmasının beklendiği kaydedildi. Elektrik üretiminin küresel enerji artışında yüzde 75’lik paya sahip olacağı, enerji arzındaki artışın 2040 yılı itibarıyla yüzde 85’inin yenilenebilir enerji ve doğalgaz kaynaklarından karşılanacağı bildirildi. Ayrıca, 2040 yılında küresel elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin en büyük paya sahip olmasının beklendiği vurgulandı.

YENİ PETROL YATIRIMLARI DEVAM EDECEK

Yenilenebilir enerjinin küresel enerji sistemine girişinin tarihsel olarak diğer enerji kaynaklarından çok daha hızlı olduğu belirtilen raporda, 2040 yılına kadarki sürenin ilk yarısında petrole talebin artacağı, fakat ilerleyen dönemde bu talebin daha yatay bir hal alacağı öngörüldü. Öte yandan raporda, 2040 yılına kadar küresel enerji talebinin karşılanabilmesi için yeni petrol sahalarında olan yatırımın devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler