1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Acarla: Türkiye dağıtık sistem çözümleri üretmeye başlamalı

Acarla: Türkiye dağıtık sistem çözümleri üretmeye başlamalı

Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla, Türkiye’nin dağıtık enerji üretimi ve buna yönelik piyasaların nasıl oluşacağına...

Acarla: Türkiye dağıtık sistem çözümleri üretmeye başlamalı

Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla, Türkiye’nin dağıtık enerji üretimi ve buna yönelik piyasaların nasıl oluşacağına dair çözümler üretmeye başlaması gerektiğini söyledi. 

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ve Bloomberg New Energy Finance’in (BloombergNEF) düzenlediği ‘Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Kısa Vadeli Yatırımları Hızlandırmak için Uzun Vadeli Çözümler’ toplantısı kapsamında ‘Türkiye’nin Uzun Vadeli Enerji Planlaması Nasıl Güçlendirilir ve Yatırım Risklerinin Üstesinden Nasıl Gelinir’ başlıklı oturum düzenlendi. Oturumda değerlendirmelerde bulunan Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla, dünyada yaşanmaya başlanmış olan tamamen dağıtık sistemlere geçişin önümüzdeki dönemde Türkiye’ye de gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Türkiye teknolojik gelişmelere ayak uydurmak zorunda. Dağıtık enerji üretimi ve buna yönelik piyasaların nasıl oluşacağına dair artık Türkiye'nin düşünmeye başlaması gerekir” dedi. 

KEŞKE TEKNOLOJİYİ BİZ ÜRETSEK

Dağıtık sistem teknolojilerinin Türkiye’ye uygun fiyatlarla girmeye başlayacağını kaydeden Acarla, “Keşke biz üretsek bu teknolojileri” ifadesini kullandı. 

Almanya örneğini veren Acarla, çok büyük teşviklerle bunun sağlandığını belirterek, “Türkiye’nin şöyle bir avantajı var; maliyetler azalmış durumda. Türkiyenin bu tür yatırımları nasıl kolaylaştırırım, sorunları nasıl gideririm gibi konularda çözüm üretmesi gerekiyor” dedi. 

Yer yer problemli güçsüz dağıtım ağları olduğunu ve dağıtık sistemlerin muhtemelen buralarda gelişeceğine dikkat çeken Acarla, “Bu önünde durulamaz bir gelişim. Burada nasıl bir ticaret oluşacak, fazla üreten kime nasıl satacak, mevzuat altyapısı nasıl olacak, tüketici nasıl korunacak, blockchain teknolojisi vb. tüm bunların belirlenmesi lazım” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler