1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ataseven: RES’ler 1 milyar dolarlık ithalatı önleyecek

Ataseven: RES’ler 1 milyar dolarlık ithalatı önleyecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’nin rüzgar santralleri sayesinde 2019 yılında kömür...

Ataseven: RES’ler 1 milyar dolarlık ithalatı önleyecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’nin rüzgar santralleri sayesinde 2019 yılında kömür ve doğalgaz ithalatına 1 milyar dolar daha az döviz ödeyeceğini söyledi. 

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2018 yıl sonu itibariyle Türkiye’de rüzgar enerji santrali (RES) yatırımlarının geldiği durumu Enerji Günlüğü’ne açıkladı. 2018 yılında 16 yeni rüzgar santralinin işletmeye alındığını belirten Ataseven, böylece Türkiye’deki RES’lerin toplam kurulu gücünün 7370 MW seviyesine yükseldiğini anlattı. 

650 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2018 yılında devreye alınan RES’lerin toplam kurulu gücü ile yatırım tutarlarına ilişkin bilgi verirken“Geçen yıl devreye alınan RES’lerin toplam kurulu gücü 497 MW. Ve toplamda da 2018 yılı içerisinde 650 milyon dolarlık rüzgar santrali yatırımı Türkiye rüzgar sektörüne kazandırılmış oldu” dedi. 

2019-2020 HAREKETLİ GEÇECEK

Rüzgara dayalı elektrik üretim yatırımlarının devam ettiğini kaydeden TÜREB Başkanı Ataseven “İnşa halinde 18 rüzgar santrali var. Bunların toplam kurulu gücü ise 606 MW” bilgisini paylaştı. 2019 ve 2020 yıllarının rüzgar enerjisi yatırımları açısından çok hareketli geçeceğini ifade eden Ataseven “Çünkü 2020’nin sonunda YEKDEM dediğimiz yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması uygulaması sona eriyor. Bu nedenle rüzgar yatırımcıları, YEKDEM teşviklerinden yararlanabilmek için ellerindeki projeleri 2020 sonuna kadar işletmeye almaya çalışacak” diye konuştu. 

ELEKTRİĞİN YÜZDE 7’Sİ RÜZGARDAN

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2018 yılında elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sinin rüzgar enerjisinden karşılandığını belirtti. 2016 yılında yaptıkları hesaplamaya göre RES’lerin o tarihte yaklaşık 800 milyon dolarlık enerji kaynağı ithalatını önlediğini ifade eden Ataseven, “O tarihten bu yana kurulu gücümüzdeki artışı da dikkate alırsak, 2019 yılında rüzgar enerji santralleri ile Türkiye’nin birincil enerji kaynağı ithalat faturasını 1 milyar dolardan fazla azaltmış olacağız” dedi. 

Mehmet KARA

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler