1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD petrol kartellerini yasa dışı ilan ediyor

ABD petrol kartellerini yasa dışı ilan ediyor

Enerji Günlüğü - ABD Temsilciler Meclisi Hukuk Komisyonu petrol kartellerini yasadışı kılan tasarıyı onayladı. ABD Temsilciler Meclisi Hukuk Komisyonu...

ABD petrol kartellerini yasa dışı ilan ediyor

Enerji Günlüğü - ABD Temsilciler Meclisi Hukuk Komisyonu petrol kartellerini yasadışı kılan tasarıyı onayladı. 

ABD Temsilciler Meclisi Hukuk Komisyonu petrol üretim ve ihracat kartellerini yasadışı kılan tasarıyı 07 Şubat 2019 tarihli oturumunda onayladı. Bu gelişme petrol sektörünü Sherman Antitröst Kanunu'na uyumlu hale getirmiş olacak. 

TASARI OPEC'İ HEDEF ALIYOR

Komisyonun Ohiolu üyesi Steve Chabot tarafından kaleme alınan tasarının akıbeti, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından da dikkatle takip ediliyordu. Keza New York temsilcisi Jerrold Nadler, OPEC'in uluslararası bir kartel olduğunu öne sürmüştü. 

Nadler tasarının görüşüldüğü oturumun açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi, "OPEC uluslararası bir petrol kartelidir. Üyeleri, ham petrol üretimini sınırlamak; fiyatları istedikleri düzeyde tutmak ve açgözlü petrol üreticilerini doyurmak amacıyla davranıyor. Böyle bir şeyi özel bir şirket yaptığında anti-tröst kanunumuz uyarınca yasadışı buluyoruz ve ona göre hukuki süreç başlatılıyor. Ancak öte yanda bir dizi mahkeme kararı yüzünden, tüketicilerimizi ve sanayicilerimizi OPEC'in pervasız rekabet karşıtı tutumuna karşı koruyamıyoruz". 

Tasarı, ABD mahkemelerinin uluslararası anlaşmalar dolayısıyla rekabet kanunlarını ihlal eden ülke veya kuruluşları istisna olarak görmesini de engellemeyi amaçlıyor. 

Kongre'de benzer amaçlı tasarılar daha önce de görüşülmüştü ancak bu defa tasarı her iki partiden de çok büyük destek gördü. Bazı uzmanlar, tasarı kanunlaşmasa bile Trump hükümetinin eline petrol fiyatlarının yükselmesine karşı önemli bir koz geçtiği görüşünde. 

Önceki ve Sonraki Haberler