1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Vietnam'ın kömür kaynaklı emisyonları rekor düzeyde

Vietnam'ın kömür kaynaklı emisyonları rekor düzeyde

Vietnam’da kömür kaynaklı elektrik üretimi emisyonu Ocak ayında 11 milyon metrik ton ile zirveyi gördü.

Vietnam'ın kömür kaynaklı emisyonları rekor düzeyde

Enerji Günlüğü - Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam'ın kömür yakıtlı  elektrik santrallerinden kaynaklanan karbon salımı Ocak ayında zirveye ulaştı.

Vietnam’ın kömürle çalışan elektrik santrallerinden kaynaklanan karbondioksit emisyonları, ülkenin elektrik üreticilerinin geçtiğimiz dönemde görülen elektrik kesintilerinin tekrarını önlemek için üretimi artırmasıyla 2024 yılının ilk çeyreğinde zirveye yükseldi.

Kömür yakıtlı elektrik üretimi Ocak ayında 12,75 terawatt saat (TWh) olarak gerçekleşirken bu seviye, Ocak 2023'e göre %68 daha fazla. Ocak ayındaki 11 milyon metrik tonluk CO2 ve eşdeğer gazlardan oluşan kömür kaynaklı emisyonlar kaydedilen en yüksek rakamı gösteriyor.

YIL SONUNDA EMİSYON 130 MİLYON TONU AŞABİLİR

2023 yılında Vietnam'ın kömür kaynaklı emisyonları rekor düzeye, 110 milyon tona ulaşmıştı. 2024'te şu ana kadar izlenen güçlü emisyon hızı yılın geri kalanında da devam ederse, yıl sonunda emisyon seviyelerinin 130 milyon tonun üzerine çıkması öngörülüyor.

KÖMÜR İTHALATI İKİ KAT ARTTI

Vietnam Hükümetinin yabancı işletmelere ve yatırımcılara enerji kaynaklarının 2024 yılında kesintisiz arzına dair güvence vermesiyle, 2024’te termal kömür ithalatını 2023'ün aynı dönemine göre neredeyse iki katına çıkardı. Dünyanın en büyük 10. kömür tüketicisi Vietnam’ın kömür alımlarındaki artış, kömürden kaynaklanan emisyonların önümüzdeki aylarda daha da artabileceğini ve fosil yakıt kullanımı ve kirliliğin azaltılmasına yönelik küresel çabaları baltalayabileceğini gösteriyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler