1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. ABD Kongre üyesi Cortez’den iklim değişikliği çözüm önerisi

ABD Kongre üyesi Cortez’den iklim değişikliği çözüm önerisi

Enerji Günlüğü - İklim değişikliği ve ekonomik eşitsizlikle mücadele kapsamında “yeşil yeni düzen” planını açıklayan ABD Temsilciler Meclisi...

ABD Kongre üyesi Cortez’den iklim değişikliği çözüm önerisi

Enerji Günlüğü - İklim değişikliği ve ekonomik eşitsizlikle mücadele kapsamında “yeşil yeni düzen” planını açıklayan ABD Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, 10 yıl içinde ABD’nin karbon nötr bir ekonomiye geçmesini hedefliyor.

Geçen Kasım ayında 29 yaşında New York 14. Bölge’den seçilerek sürpriz bir şekilde Kongre’ye giren Sosyalist Alexandria Ocasio-Cortez, ekonomik ve ırksal adaletsizliğe karşı savaşmak ve aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadele etmek için bir plan olan “yeşil yeni düzen” (New Green Deal) için geniş bir vizyon taslağı yayınladı.

Cortez’in Massachusetts Senator Ed Markey ile ortak olarak tanıttığı taslak, 10 yıl içinde ABD’nin petrole, gaza ve kömüre olan bağımlılığını azaltmada büyük adımlar atması gereken karbon nötr bir ekonomi geliştirmeyi hedefliyor. 

Federal hükümetin sıfır sera gazı emisyonu için “yeşil yeni düzen” (New Green Deal) planı yapmasının görevi olduğu belirtilen taslakta, bunun da tüm elektriğin temiz, yenilenebilir ve sıfır emisyonlu enerji kaynaklarından sağlanmasını içerdiği kaydediliyor. Fosil yakıtların kullanımının sona ermesi içinse bir tarih belirlenmiyor. 

10 sene içerisinde karbonsuz ve tamamen yenilebilir enerjiye geçmiş, dezavantajlı ve marjinalize edilmiş Amerikalılara ekonomik fırsatlar tanıyan bir gelecek çağrısı yapan Cortez daha önce sosyal medya üzerinden “İklim değişikliği en zengin Amerikalılardan alınacak yüzde 70 oranında vergiyle finanse edilmeli” ifadeleri ile dikkat çekmişti.

 
Önceki ve Sonraki Haberler