1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Suudi Arabistan nükleer santralleri için 5 teklif

Suudi Arabistan nükleer santralleri için 5 teklif

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan, Basra Körfezi kıyısında inşa etmeyi planladığı iki nükleer reaktör için 5 ülkeden yaklaşık 14 milyar dolar değerinde...

Suudi Arabistan nükleer santralleri için 5 teklif

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan, Basra Körfezi kıyısında inşa etmeyi planladığı iki nükleer reaktör için 5 ülkeden yaklaşık 14 milyar dolar değerinde teklif aldı.

Kral Abdullah Atom ve Yenilenebilir Enerji Şehri (KA-CARE) Başkanı Halid Sultan, Suudi Arabistan’ın Basra Körfezi kıyısında inşa etmeyi planladığı iki nükleer reaktör için 5 ülkeden yaklaşık 14 milyar dolar değerinde teklif aldığını duyurdu.

Nükleer reaktörlerin inşa edileceği sahanın özelliklerini belirlemek için sözleşme yapıldığını söyleyen Sultan, bir nükleer reaktörün maliyetinin 6 ila 7 milyar dolar arasında değiştiğini kaydetti.

Şehir için ilk tekliflerin ABD, Rusya, Fransa, Kore ve Çin’deki teknoloji kurumlarından vermeleri istendiğini belirten Sultan, söz konusu ülkelerden gelen tekliflerin değerlendirildiğini ve ardından başka tekliflerin verilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Suudi Arabistan’a nükleer enerji altyapısını geliştirmede kaydettiği büyük ilerleyişe övgüde bulunan ve ulusal programa yönelik gerekli adımları desteklemek için yasal bir çerçeve ve kapsamlı çalışmalar ortaya koyan bir rapor göndermişti. Raporda Suudi Arabistan’ın nükleer enerji kullanımı konusunda deneyime sahip ülkelerle geliştirdiği stratejik ortaklıkları ve müzakere sürecini tamamlamak için teknoloji sağlayıcılarıyla düzenli olarak görüşmeler gerçekleşmesinin önemine dikkat çekilmişti.

Suudi Arabistan geçtiğimiz Kasım ayında araştırma, geliştirme ve eğitim amaçlı bir nükleer araştırma merkezi kurmuştu. Nükleer enerji santralleri kurmak isteyen Suudi Arabistan, ayrıca nükleer enerjinin hammaddesi olan uranyum için bir arama programı başlattı.

SUUDİ ARABİSTAN NÜKLEER REAKTÖR İNŞA EDİYOR

SUUDİ ARABİSTAN URANYUM ARAMA PROGRAMINI BAŞLATTI

SUUDİ ARABİSTAN ABD İLE NÜKLEER İŞBİRLİĞİ HEDEFLİYOR

Önceki ve Sonraki Haberler