1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerjide 10.9 milyar dolar yatırımla 30.2 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerjide 10.9 milyar dolar yatırımla 30.2 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı eylem planlarının hayata geçirilmesiyle 10.9 milyar dolarlık yatırımla 30.2...

Enerjide 10.9 milyar dolar yatırımla 30.2 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı eylem planlarının hayata geçirilmesiyle 10.9 milyar dolarlık yatırımla 30.2 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğu kaydedildi. 

Enerji Verimliliği Derneği tarafından başlatılan “Verimli Buluşmalar” adlı toplantı dizisinin ilki geçtiğimiz günlerde yapıldı. Toplantıda Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı- UEVEP hakkında bilgi veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Bakan Danışmanı Dr. Oğuz Can, 6 tematik başlıkta 55 ayrı eylemi detayları ile aktardı. Can, kapsamlı ve kuşatıcı bir eylem planı hazırlandığını belirterek 2017 ve 2018 gerçekleşmeleri ve 2019 yılı planlamalarını anlattı. Can, “Eylemlerin hayata geçirilmesiyle 10.9 milyar dolarlık yatırım yapılarak 30.2 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacak” dedi.

TÜRKİYE’NİN VERİMLİLİK POTANSİYELİ YÜKSEK

Türkiye’nin enerji verimliliğinde tasarruf potansiyelinin yüzde 35 ila 50 gibi yüksek bir oranda olduğunu ifade eden Dr. Can, hane halkının ısıtma kaynaklı giderlerini azaltırken, diğer yandan konfor şartlarının arttığını ve ayrıca konutun değer artışının da sağlandığını vurguladı.

2023 yılında birincil enerji tüketiminin bu eylemlerin ölçülebilir etkisi ile yüzde 14 azaltılacağı bilgisini de veren Dr. Can, Türkiye’nin nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 34’ünün bina ve hizmetlerde, yüzde 34’ünün sanayide, yüzde 24’ünün ulaştırmada ve yüzde 4’ünün tarımda tüketildiğini, geriye kalan yüzde 8’lik payın diğer sektörlerde gerçekleştiğini belirterek, bu anlamda UEVEP’in sorumlu ve ilgili tüm kamu kurumları ve özel sektörle birlikte hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. 

DERNEK VERİMLİLİK BİLİNCİ OLUŞTURMAYI HEDEFLİYOR

Bu toplantı dizisiyle her kesimde verimlilik bilinci oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, “Enerji Verimliliği Derneği yeni yönetimi olarak, stratejik planlama çalışmamızı tamamladık. Bu planla hem bilinçlendirme çalışmalarını sürdüreceğiz hem de her alanda paydaşlarımızla verimlilik sağlayacak adımlar atarak, kısa zamanda ölçülebilir sonuçlar alacağız” dedi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler