1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Nevşehir’de eski lastikler geri kazanılacak

Nevşehir’de eski lastikler geri kazanılacak

Enerji Günlüğü - Höyük Enerji, Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde kuracağı tesiste günde 85 ton ömrünü tamamlamış lastiği işleyerek, prolitik yağ,...

Nevşehir’de eski lastikler geri kazanılacak

Enerji Günlüğü - Höyük Enerji, Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde kuracağı tesiste günde 85 ton ömrünü tamamlamış lastiği işleyerek, prolitik yağ, prolitik gaz, karbon siyahı ve çelik tel üretecek. 

Nevşehir İli, Gülşehir İlçesi, Tuzköy Mahallesi, Köyiçi Mevkii, 5320 Parsel Sınırlarında Höyük Enerji Limited Şirketi tarafından 40.560 m2 tapulu alanında “85 ton/gün Kapasiteli İleri Termal İşlem Proliz Tesisi” kurulması planlanıyor.

900 bin lira bedelli proje kapsamında hammadde olarak ömrünü tamamlamış lastikler kullanılacak. Üretim ünitesindeki proses sonucu kauçuk plastik, karbon siyahına, yakılabilir pirolitik yağa (lastik yağı), pirolitik gaz ve çelik tellere dönüştürülecek. Karbon siyahı müşteri ihtiyaçları doğrultusunda istenilen mesh oranına getirilerek piyasaya satılacak. Pirolitik gaz ise tesiste elektrik enerjisi üretilmek üzere yağ jeneratöründe yakıt olarak kullanılırken, prolitik yağ fueloilden enerji üreten tesislere gönderilecek. Ayrıca ömrünü tamamlamış lastik içerisinde bulunan çelik teller ayrıştırılarak tekrardan çelik sanayine kazandırılması sağlanacak. 

Bu kapasitenin %35-40 aralığında pirolitik yağ olarak depolanıp fueloilden enerji üreten tesislere gönderilmesi, %8 oranında da pirolitik gaz olarak makinada ateşlemede enerji olarak kullanılması planlanıyor. 

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) verilerine göre her yıl Türkiye’de yaklaşık 180.000 ton ömrünü tamamlamış lastik (ÖTL) ortaya çıkıyor. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler