1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmen gazına Azerbaycan rotası

Türkmen gazına Azerbaycan rotası

Türkiye ile Azerbaycan, Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden transit olarak Türkiye’ye ulaştırılması konusunda anlaşmaya vardı. 

Türkmen gazına Azerbaycan rotası

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, İstanbul'da Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.'de (EPİAŞ) bir araya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından Bakanlar Bayraktar ve Cabbarov arasında Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması imzaladı. 

NAHÇIVAN’A DOĞAL GAZ

Törende ayrıca Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövşan Najaf arasında Iğdır-Nahçivan Doğal Gaz Boru Hattından gaz tedariki ile ilgili anlaşmayı imza altına aldı. 

İLAVE AZERBAYCAN VE TÜRKMEN GAZI

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmayla beraber iki ülke ilişkilerinin doğal gaz alanında yeni bir boyuta geldiğine dikkat çekti. Bayraktar, anlaşma ile Azerbaycan ve Hazar kaynaklarındaki doğal gazında 2030 yılına kadar Türkiye'ye ilave gaz hacimlerinin ulaşacağını, bir kısım doğal gazın ise Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılacağını ifade etti. Ayrıca Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması konusunda da bu anlaşma neticesinde bir mutabakata varıldığını kaydetti. 

KIŞIN DEVREYE GİRECEK

Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın faaliyete geçeceğini duyuran Bayraktar, “İnşallah bu kış Nahçıvan'ın doğal gazı Türkiye üzerinden bu boru hattıyla teslim edilecek. En kısa sürede bu hattı devreye almayı planlıyoruz. İnşaat faaliyetlerimiz açıkçası sona yaklaşmış olacak.” dedi.

2030 VE ÖTESİ

Bakan Bayraktar, anlaşmanın bir kapasite artırımını da kapsadığını bildirerek “TANAP ve Güney Kafkasya doğal gaz boru hatlarının kapasitesinin arttırılması konusunu da 2030 ve ötesini de ele almış olduk. Özellikle Hazar kaynaklarının, Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya daha fazla gaz arzını sağlamak üzere özellikle Bulgaristan ve Yunanistan'daki bağlantı kapasitelerinin genişletilmesi hususunda ortak çalışmaları birlikte yürüteceğiz.” ifadelerini kullandı.

KARDEŞLİĞİ GÜÇLENDİRECEK

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov da Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağladığına dikkat çekerek Iğdır-Nahçıvan Boru Hattı’nın Nahçıvan’ın enerji güvenliğinin yanı sıra Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini de güçlendireceğine işaret etti.

Önceki ve Sonraki Haberler