1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran petrol ihracatında ciddi sıkıntılar yaşıyor

İran petrol ihracatında ciddi sıkıntılar yaşıyor

Enerji Günlüğü - İran’ın ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle petrol ihracatında ciddi sıkıntılar yaşadığı kaydedildi.İran Planlama ve...

İran petrol ihracatında ciddi sıkıntılar yaşıyor

Enerji Günlüğü - İran’ın ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle petrol ihracatında ciddi sıkıntılar yaşadığı kaydedildi.

İran Planlama ve Bütçe Teşkilatı Başkanı Muhammed Bakır Nobaht, ABD’nin uyguladığı yaptırımların İran ekonomisinde ileride büyük sorunlar yaşatacağına işaret ederek, petrol ihracatında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bu sıkıntıların kendilerini bu yıl planladıkları hedeflerden oldukça uzaklaştırdığını ifade etti. 

Nobaht, ”Petrol ihracatında büyük sıkıntılar yaşıyoruz. 2019 yılı için günlük 2 milyon 410 varil petrol ihracatı öngörülürken, yaptırımlar sebebiyle bütçe hedefimizden oldukça uzaklaşmaktayız” ifadesini kullandı. 

Petrol ihracatından sağlanan gelirin yanında petrol transferinde de sorun yaşadıklarını ifade eden Nobaht, ”Havayolu şirketlerimize gemilerimize yaptırım uygulandığı için yabancı gemilerle, deniz yoluyla petrol satışı yapabilmekteyiz” dedi. 

ABD, İran’a yönelik yaptırımların ikinci ayağı olan petrol satışının engellemesi kararını 4 Kasım tarihi itibariyle uygulamaya başlamış ve 8 ülkeye geçici süreyle muafiyet verdiğini açıklamıştı. Muafiyet kararının sona ermesiyle İran’dan petrol ithal eden ülkelerin Tahran’la bütün ticari ilişkilerini aşamalı olarak sonlandırması bekleniyor.

JAPONYA PETROL ALMAYA BAŞLADI

Öte yandan İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmeti sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 'Çin, G.Kore, Hindistan ve Türkiye'nin ardından Japonya'nın da İran'dan ham petrol alımına başladığını' söyledi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler