1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Turkcell 1 yılda 58 milyon liralık enerji tasarrufu yaptı

Turkcell 1 yılda 58 milyon liralık enerji tasarrufu yaptı

Enerji Günlüğü – Turkcell, altyapı ve iş süreçlerinde çevre dostu çözümler kullanarak 2018 yılında, 96 milyon kilovat saati aşan enerji tasarrufu...

Turkcell 1 yılda 58 milyon liralık enerji tasarrufu yaptı

Enerji Günlüğü – Turkcell, altyapı ve iş süreçlerinde çevre dostu çözümler kullanarak 2018 yılında, 96 milyon kilovat saati aşan enerji tasarrufu sağladı. 

Yaklaşık 36 bin hanenin bir yıllık elektrik tüketimine denk gelen bu miktar, 58 milyon TL değerinde enerji tasarrufu anlamına geliyor. Şirketin 2018 yılında çevre dostu sistemlere yaptığı yatırımın miktarı ise 20 milyon TL’ye yaklaştı.

YAZILIM 17 MİLYON KİLOVAT SAAT TASARRUF SAĞLADI

Şirket, şebekesinde trafik yoğunluğunun çok düşük olduğu zamanlarda, tasarruf sağlayan bir yazılımı devreye aldı. Bu sayede, sadece şebekede yapılan yazılım uygulamalarıyla; 2018’de 6 bin hanenin yıllık elektrik tüketimine karşılık gelen 17 milyon kilovat saat enerji tasarrufu sağlandı. Turkcell önceki yıllarda 26 noktaya kurduğu güneş panelleri ve rüzgâr türbinlerine bu yıl yenilerini ekledi ve yalnız yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan saha sayısını 30’a çıkardı. Yeni kurulan güneş paneli ve rüzgâr türbinleri sayesinde yenilenebilir enerjiyle çalışan iletişim üniteleri, enerji tasarrufuna önemli katkı sağladı.

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, konuyla ilgili şunları söyledi: “Enerji verimliliği konusunda sektörümüzde örnek olacak uygulamaları ilk olarak hayata geçiriyor olmaktan gurur duyuyoruz. Bir yandan makine öğrenmesi algoritmalarından faydalanarak, elektrik tüketimimizi tahmin edip şebekemizi her geçen gün daha verimli hale getirirken diğer yandan da bu çözümleri kurumların da hizmetine sunarak Türkiye’de enerjinin daha verimli kullanılmasına katkı sağlıyoruz”. 

TURKCELL’E 92 MİLYON LİRA REKABETİ İHLAL CEZASI

Bu arada Rekabet Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ hakkında yürüttüğü soruşturma sonucunda, şirkete 91.942.343,31 lira idari para cezası verdi. 

Rekabet Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin distribütörlerine ve bayilerine yönelik yeniden satış fiyatının tespiti ve münhasırlık uygulamaları yoluyla 4054 sayılı Kanun'un ihlal edip etmediğinin tespitine ilişkin çalışma yürütmüş ve karar almış; Kurul kararı, Danıştay 13. Dairesi’nin kararı ile kısmen iptal edilmişti. 

Bunun üzerine Rekabet Kurulu bir ek çalışma yürüterek konuyu tekrar değerlendirdi ve nihai karar olarak Turkcell’e 91.942.343,31 lira idari para cezası verdi. 

Karar gerekçesinde Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin kontörlerin yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine oybirliği ile; bu nedenle, adı geçen teşebbüse idari para cezası verilmesi gerektiğine oyçokluğu ile ve 91.942.343,31 TL idari para cezası verilmesine oyçokluğu ile karar verdi. 

Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler