1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya’dan Çin'e nükleer yakıt tedariği

Rusya’dan Çin'e nükleer yakıt tedariği

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Çinli CNNC şirketine şu an yapım aşamasında olan hızlı nötron reaktörü CFR-600 için nükleer...

Rusya’dan Çin'e nükleer yakıt tedariği

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Çinli CNNC şirketine şu an yapım aşamasında olan hızlı nötron reaktörü CFR-600 için nükleer yakıt tedarik edecek.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi kuran Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un yakıt şirketi TVEL JSC ile Çin Ulusal Nükleer Şirketi’nin (CNNC) bir parçası olan CNLY, şu an yapım aşamasında olan hızlı nötron reaktörü CFR-600 için nükleer yakıt tedarikine ilişkin bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma, ilk nükleer yakıt dolumuna ek olarak reaktörün faaliyet gösterdiği ilk 7 yıl boyunca yeniden yakıt ikmal tedarikini de kapsıyor. 

CFR-600 yakıt demetleri üretim çizgisi, TVEL'in, Moskova'nın Elektrostal bölgesinde yer alan üretim tesisi Machine Üretim Tesisi'nde planlandı. 

TVEL JSC'nin Başkanı Natalia Nikipelova, Rosatom'un çekirdek birimlerinden biri olan TVEL, Çinli ortakları ile hızlı nötron reaktörler ve nükleer yakıt çevrimini kapatma alanında tüm üyelerini kapsayan işbirliğini üstlendi. Ticari hızlı nötron reaktörler için uranyuma dayalı yakıt üretimindeki uzun yıllara dayanan deneyimimize ek olarak 2018'de Rosatom, BN-800 reaktörü için uranyum ve plütonyum MOX yakıtı seri üretimine başladı. Çin portfolyomuz, Çin Deneysel Hızlı Reaktörü (CEFR) için halihazırda mevcut olan yakıt ikmalleri ile uranyuma dayalı yakıt ikmaline ilişkin sözleşmeyi kapsamaktadır" yorumunda bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler