1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. TSKB finansmanlı projelerle karbon salımında 2,4 milyon ton azalma

TSKB finansmanlı projelerle karbon salımında 2,4 milyon ton azalma

Enerji Günlüğü – TSKB’nin finanse ettiği yatırımlar, karbon salımında 2,4 milyon ton azalma sağladı.Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), enerji...

TSKB finansmanlı projelerle karbon salımında 2,4 milyon ton azalma

Enerji Günlüğü – TSKB’nin finanse ettiği yatırımlar, karbon salımında 2,4 milyon ton azalma sağladı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), enerji verimliliğiyle ilgili yatırımlara finansman sağlamak suretiyle karbon salımında 2,4 milyon ton azalış gerçekleşmesine vesile oldu. 

TSKB, bugüne kadar enerjşi verimliliği ile ilgili 80’in üzerinde projeye yaklaşık 655 milyon ABD doları finansman sağladı. 

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), başta enerji verimliliği olmak üzere, sürdürülebilir temalı finansman destekleri sağlıyor. Bankanın kredi portföyünün yüzde 68’i sürdürülebilir temalı yatırımlardan oluşuyor. Enerji verimliliği projeleri; sürdürülebilirlik ve çevre sağlığı açısından önem taşımakla beraber, yatırımların karlılığına da doğrudan etki eden faktörlerden biri olarak giderek daha çok ilgi görüyor. 

KARBON SALIMINDA 2,4 MİLYON TON AZALMA

Aynı zamanda Enerji Verimliliği Derneği’nin (ENVER) yönetim kurulu üyeleri arasında da yer alan TSKB Genel Müdürü Suat İnce, Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, özellikle sanayi şirketlerinin bu alandaki farkındalığının artırılmasının büyük önem taşıdığına işaret etti ve şöyle konuştu, “Kuşkusuz reel sektörün kaliteden ödün vermeksizin enerjiyi verimli kullanmasının sağlanması hem ekonomik hem çevresel açıdan büyük bir potansiyele karşılık geliyor. TSKB olarak biz de bu konuda üstümüze düşeni yapıyor, finanse ettiğimiz enerji verimliliği yatırımları ile her yıl 4,7 milyon Gigacal düzeyinde enerjiyi ülkemize kazandırıyoruz. Bu yatırımlar düşük karbonlu ekonomik dönüşüm için de önemli. Bu güne kadar finanse ettiğimiz 80’in üzerinde yatırımla ülkemizin yıllık karbon salımını yılda 2,4 milyon ton düzeyinde düşürdük. Kredi portföyümüzün %68’ini oluşturan ve içinde yenilenebilir enerji, çevre gibi farklı sürdürülebilirlik temalarını da barındıran yatırımları da hesaba kattığımızda azaltılan karbon salımı yıllık 12 milyon tona ulaşıyor”. 

VERİMLİLİĞİN ÇERÇEVESİ GENİŞLEDİ

Enerji verimliliği yatırımlarının her sektörde yaygınlaştığını belirten İnce sözlerine şöyle devam etti: “Enerji verimliliği yatırımlarında özellikle enerji girdisi, tüketimi yüksek olan, demir çelik, çimento, tekstil, otomotiv, kimya ve plastik gibi sektörler öne çıkıyor. Yatırım alanı olarak baktığımızda ise enerji verimliliği projelerinin atık ısıdan enerji üretimi, tesis modernizasyonu, enerji optimizasyonu, enerji verimli teknolojiler, yalıtım, aydınlatma, taşıma ve yeşil binalar gibi geniş bir yelpazeye yayıldığını görüyoruz”.

TSKB VERİMLİLİK PROJELERİNE 10 YILDIR FİNANSMAN SAĞLIYOR

2009 yılından bu yana enerji verimliliği konusunda orta ve uzun vadeli finansman sağlayan ve pek çok proje hayata geçiren TSKB, ilk olarak Dünya Bankası’ndan (IBRD) Clean Technology Fund kapsamında temin ettiği krediyle, enerji verimliliği konusunda kapasite geliştirmeye başladı. TSKB’nin enerji verimliliği alanında fon temin ettiği kalkınma finansmanı kuruluşları arasında Dünya Bankası (IBRD-IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Alman Kalkınma Bankası (KfW), Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC), Avrupa Yatırım Bankası (AYB), İslam Kalkınma Bankası (IDB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avusturya Kalkınma Bankası (OeEB), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) yer alıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler