1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye ile Irak arasında enerji işbirliği geliştirilecek

Türkiye ile Irak arasında enerji işbirliği geliştirilecek

Enerji Günlüğü – Türkiye ile Irak arasında enerji alanındaki mevcut işbirliğini geliştirmeyi öngören Mutabakat Zaptı onaylandı. Türkiye–Irak...

Türkiye ile Irak arasında enerji işbirliği geliştirilecek

Enerji Günlüğü – Türkiye ile Irak arasında enerji alanındaki mevcut işbirliğini geliştirmeyi öngören Mutabakat Zaptı onaylandı. 

Türkiye–Irak Karma Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komitesi 18. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı, 586 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylandı. 

İki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi; ticaret ve yatırım konularında ilişkilerin iyileştirilmesi; güvenlik; gümrükler; vergilendirme; Irak’ın yeniden imarı; Türk şirketlerinin alacakları ve ekonomik ortaklık konularını ele alan Mutabakat Zaptı, enerji sektöründe de işbirliği yapılmasını öngörüyor. 

400 kV MUSUL-CİZRE ARA BAĞLANTI HATTININ TESİSİ

Mutabakat zaptı uyarınca taraflar yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında da işbirliği yapacaklar. Bu kapsamda iki ülke arasında elektrik transferi kapasitesini arttıracak olan 400 kV Musul(Irak)-Cizre(Türkiye) ara bağlantı hattı ve ilgili teknik çalışmaları sonuçlandırmak üzere karşılıklı işbirliği yapılacak. 

KERKÜK’TEN TÜRKİYE SINIRINA PETROL BORU HATTI

Taraflar ayrıca, Kerkük petrol sahasından Türk sınırına yeni 46 inç boru hattı inşa edilmesini desteklediklerini ve yeni boru hattını mümkün olan en kısa süre içinde uygulamaya geçirme niyetlerini bildirdiler. 

Türk şirketlerinin; Irak’a karadan ve denizden elektrik sağlamaya hazır oldukları ve Irak petrol sanayisi projelerinde yer almaları hususları da Mutabakat Zaptı’nda yer aldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler