1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ülke Enerji’den rüzgar türbinlerine dronlu bakım

Ülke Enerji’den rüzgar türbinlerine dronlu bakım

Enerji Günlüğü - Ülke Enerji, rüzgar türbini bakım süreçlerini hızlandırıp güvenliği arttırmak amacıyla drone teknolojisini kullanıyor.Rüzgar...

Ülke Enerji’den rüzgar türbinlerine dronlu bakım

Enerji Günlüğü - Ülke Enerji, rüzgar türbini bakım süreçlerini hızlandırıp güvenliği arttırmak amacıyla drone teknolojisini kullanıyor.

Rüzgar türbini kanat bakımlarına son teknolojiyi adapte eden Ülke Enerji, 3DX™ inspection platformu sayesinde yükseklik ve zorlu kış şartlarında bile rüzgar türbinlerinde eksiksiz çalışma yapabiliyor. Binlerce kanadın tek bir ara yüz üzerinden takip edilebildiği bu platform, kanatlara dair pek çok önlemin en kısa sürede ve en etkili şekilde alınmasını sağlarken tamir ihtiyaçlarını da optimum zamanda belirleyerek ekonomik şekilde onarılmasını sağlıyor.

Rüzgar türbini bakımına en verimli ve güvenilir yöntemi adapte ettiklerini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, drone teknolojisinden faydalandıkları 3DX™ inspection platformunun yararlarından birinin verimlilik olduğunu belirterek, “ Rüzgar türbini kanat bakım sürecinde öncelikle saha planlaması yapılarak otonom uçuş gerçekleştiriliyor, sonrasında toplanan veriler kanat uzmanları tarafından incelenerek raporlanıyor ve bulut sisteminde saklanıyor.

3DX™ inspection platformu, rüzgar türbinine yönelik kapsamlı bir inspection işleminin 1 saat içerisinde tamamlanmasını sağlıyor. Bu sayede türbin duruş süresi minimize edilerek maksimum enerji üretimine destek sağlanıyor. Ortalama 700 fotoğrafın elde edildiği sistemde bu sürede 3 kanatın inspection işlemi yapılmış oluyor” dedi. 

Bu teknolojinin bir diğer yararının da güvenilirlik olduğunu kaydeden Aydın, “Rüzgar türbini kanatlarında 6 farklı açıdan %100 tarama ile kör nokta bırakmayan bu yeni teknoloji, topladığı yüksek çözünürlüklü görsellerle en küçük hasarları bile algılıyor. Yapay zeka desteği ve drone teknolojisinin bir araya geldiği platformda kanatlardaki hasarlar ile ilgili doğru, hızlı ve otonom bir değerlendirme oluşturan 3DX™, fark edilen kusurları da hasar öncelik durumuna göre sıralıyor. Böylece onarım aşamasına nereden başlanılması gerektiği ve hasarın derecesinin ne olduğuna dair türbin kanatları hakkında veri sağlayan platform, kıyaslama ve trend analizi için güvenilir bilgilerle dolu, aksiyon almaya uygun dataların olduğu bir veri tabanı oluşturuyor. Veri tabanının bulut servislerinde tutulması da verilerin güvenliğini ve hızlı ulaşılabilirliğini sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler