1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Alparslan Bayraktar: Doğalgaz depolarımız örnek gösterilecek yapıda

Alparslan Bayraktar: Doğalgaz depolarımız örnek gösterilecek yapıda

Enerji Bakanı Bayraktar: Kullandığı elektriği yenilenebilir kaynaklardan kendi üreten Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolarının örnek tesisler olduğunu ve öztüketim amaçlı elektrik üretimini arttıracaklarını söyledi.

Alparslan Bayraktar: Doğalgaz depolarımız örnek gösterilecek yapıda

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, kullandığı elektriği yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolarının örnek tesisler olduğunu ve her iki tesiste elektrik üretim kapasitesini arttıracaklarını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Silivri ve Tuz Gölü’ndeki Doğal Gaz Depolama Tesislerinin yeşil enerjiyle çalıştığını ve Avrupa ülkelerindeki benzer tesislere örnek teşkil ettiğini söyledi. 

Silivri ve Tuz Gölü’ndeki doğal gaz depolama tesislerinin, Türkiye’nin doğalgazda arz güvenliğini sağlama noktasında kilit rol üstlendiğini kaydeden Bakan Bayraktar, 2028’de 12 milyar metreküplük depolama kapasitesine sahip olması planlanan iki tesisin, çevreci özelliklerine dikkat çekti ve “Silivri kendi enerjisini rüzgardan, Tuz Gölü de güneşten karşılıyor. Enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlayan bu tesislerimiz, Avrupa’ya örnek teşkil edecek nitelikte” dedi.

BOTAŞ’a ait Silivri doğalgaz depolama tesisinin 4,6 milyar metreküp, Tuz Gölü tesisinin de 1,2 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesi olduğunu hatırlatan Alparslan Bayraktar, “BOTAŞ, 2028 yılında bu iki tesisin toplamında 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyor” diye konuştu.

SİLİVRİ TESİSİ RÜZGAR ENERJİİSİ KULLANIYOR

Tesislerin çevreci hassasiyetle çalıştığını söyleyen Bakan Bayraktar, “Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinde 4,2MWe gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) bulunuyor. Mevcut yapıda üretilen elektrik, tesisin ihtiyaçlarının tamamını karşılıyor. Ayrıca ilave 4,2MWe’lık yeni bir RES için de çalışmalar sürüyor. Yeni RES’in bu yıl sonunda inşaatının tamamlanması planlanıyor. Devreye alınmasıyla Silivri’de rüzgar enerjisi kurulu gücü 8,4MWe’a çıkmış olacak” dedi.  

TUZ GÖLÜ’NDE GÜNEŞ ELEKTRİĞİ

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi ise gücünü güneş enerjisinden aldığını vurgulayan Bakan Bayraktar, 3MW’lık Güneş Enerjisi Santrali (GES) bulunan tesisin, tüm ihtiyacını bu santralden karşıladığını bildirdi. Tesiste mevcut GES yapısına ek olarak 30MWe’lık yeni bir GES’in de çalışmaları başlatıldı. İlave yatırımın hayata geçmesiyle birlikte tesisin GES kapasitesi 33MWe’a çıkacak. 

RES VE GES KAPASİTELERİ ARTTIRILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, her iki tesisin Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliği noktasında önemli bir görev üstlendiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı, “Silivri ve Tuz Gölü doğal gaz depolama tesislerimiz, hem çevreci uygulamalarıyla hem de enerjisini karbonsuz, yenilenebilir enerjiden karşılamasıyla Avrupa'da örnek tesislerden. Bu yıl yapacağımız ilave yatırımlarla RES ve GES kapasitelerini de artırmayı hedefliyoruz”.

Önceki ve Sonraki Haberler