1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Elektrikli metrobüsün test yolculuğu başlıyor

Elektrikli metrobüsün test yolculuğu başlıyor

İstanbul’daki toplu ulaşım alternatiflerinden Metrobüs hatlarında yüzde 100 elektrikli otobüsler yola çıkmaya hazırlanıyor. 

Elektrikli metrobüsün test yolculuğu başlıyor

Enerji Günlüğü - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tamamen elektrikli, çevreci, yüksek teknolojilerle donatılmış, yüksek yolcu kapasiteli elektrikli metrobüslerin test sürüşüne 1 Nisan 2024 tarihinde başlıyor. 

YAKIT TASARRUFU SAĞLAMA

İBB bünyesindeki İETT ve Metro İstanbul işbirliği ile hayata geçen elektrikli metrobüsler son teknolojiye sahip olması ve yakıt tasarrufu ile dikkat çekiyor. Dizel metrobüslere göre yüzde 60 yakıt tasarrufu sağlayan elektrikli metrobüsler, 100 bin kilometrede 2.5 milyon lira yakıt tasarrufu sağlıyor. 

ÇEVREYİ VE HAVAYI KORUMA elektrikli-metrobus-ic-gorunum-2.jpeg

İBB, yüzde 100 elektrikli metrobüs yatırımıyla 300 ton karbondioksit salınımının önüne geçmeyi planlayan İBB, hem çevreyi hem de belediye bütçesini korumuş olacak. Ayrıca 420 yolcu kapasiteli elektrikli metrobüs sessiz çalışarak, kentteki gürültü kirliliğinin de önüne geçecek. 

GÜNDE 1 MİLYON YOLCU

İstanbul’da toplu ulaşımında en büyük rollerden biri metrobüs hattına düşüyor. Beylikdüzü’nden Kadıköy’e kadar 52 kilometrelik hatla 2 kıtayı birbirine bağlayan metrobüs; günde yaklaşık 1 milyon yolcu taşıyor.

MANEVRA İHTİYACI YOK  

İETT Genel Müdürü İrfan Demet, “Bu araç manevra yapmaya gerek kalmaksızın çift yönlü sürüş imkanı sağlıyor. Aracın hem önünde hem de arkasında sürücü kabini mevcut” dedi. 

20 DAKİKA ŞARJLA 50 KM

İBB’nin yollara çıkarmaya hazırlandığı dört vagonlu ve 420 yolcu kapasiteli elektrikli metrobüsler tam şarj ile 80 km menzile sahip. Araçlar 20 dakikalık şarj ile 50 km gidebiliyor. İETT Genel Müdürü İrfan Demet’in verdiği bilgiye göre bundan önceki araçlarda 150 yolcu taşınırken, son dönemde 280 kişilik araçlarla yolcu taşınıyordu. 

elektrikli-metrobus-2.jpegMETROBÜSTE OTONOM SÜRÜŞ 

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, elektrikli metrobüsler ile raylı sistem standartlarını metrobüs hattına taşımayı amaçladıklarını belirtti. Soy, “Yeni nesil metrobüsler şoföre bağlı kazaları önleyecek şekilde otonom sürüşe sahip. 12 farklı motoru var, lastiği bile patlasa 40 kilometre yoluna devam edebiliyor. Buradaki esas amacımız yurtdışından teknoloji transferiyle tamamen yerli üretim yapmak. Üretici firma da buna çok açık, inşallah bunun çalışmalarına başlayacağız. İnşallah testlerin olumlu olacağını hevesle bekliyoruz. Garaj testleri tamamlandı, 1 Nisan’da metrobüs hattında test sürüşlerine başlayacağız” dedi. 

ELEKTRİKLİ METROBÜSÜN ÖZELLİKLERİ

Yeni elektrikli metrobüs araçlarının önemli özelliklerinden bazıları şöyle:
- 40 metre uzunluğunda
- 295 KW gücünde 

- 420 yolcu kapasitesine sahip

- Manevra yapmadan çift yönlü sürüş imkanı mevcut 

- Tek şarj ile 80 kilometre gidebiliyor  

- 20 dakika şarj ile 50 kilometre yol

- Dört vagonlu

- Yolcular için geniş ve ferah ulaşım  

- Sürücüsüz Otonom Sürüş İmkanı 

- Şerit Takip Asistanı, 360 derece panoramik görüntüleme imkanı 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler