1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Dönmez: Madencilikte bürokrasiyi e-Maden ile kaldırdık

Dönmez: Madencilikte bürokrasiyi e-Maden ile kaldırdık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, e-Maden ile tüm maden süreçlerinin elektronik ortamda yapılabileceğini ve böylece sektörde ...

Dönmez: Madencilikte bürokrasiyi e-Maden ile kaldırdık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, e-Maden ile tüm maden süreçlerinin elektronik ortamda yapılabileceğini ve böylece sektörde  işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri kaldırdıklarını söyledi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı katkıları ve İMİB organizasyonuyla gerçekleştirilen “İnsan için Maden” temalı Sektörel Vizyon Toplantısında konuşan T.C. Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, e-Maden ile tüm maden süreçlerinin elektronik ortamda yapılabileceğini ifade ederek, 2017'de kurulan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ile de madenlerde uluslararası standartlarda ve geçerli bir kod ile raporlama yapılabileceğini aktardı.

Dönmez, projenin İkinci 100 Günlük İcraat Programı kapsamında bulunduğunu anımsatarak, yerli ve milli bir yazılım ekibi tarafından tasarlanan “Black Diamond Sanal Gerçeklik (VR) Eğitim Projesi’yle dünyanın en ileri sanal gerçekçilik teknolojisinin madencilikte kullanılacağını da kaydetti. 

MADENCİLİKTE POTANSİYELİMİZİ TAM DEĞERLENDİREMİYORUZ

Bu gelişmenin madencilere finansman konusunda ciddi şekilde yardımcı olacağını kaydeden Dönmez, "güvenli madencilik" için de 2018'de 8 bin civarında ruhsat sahasının denetlendiğini aktardı. "2023'te denetim yapılan saha sayısını 14 bine çıkarmış olacağız" diyen Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: "Madencilikte daha büyük bir potansiyele sahibiz ama tam anlamıyla faydalanamıyoruz. Madenciliğin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 1 seviyesinde. Bunu ilk etapta iki katına çıkarmak istiyoruz. Daha sonra da yüzde 5 seviyesine çıkarmak durumundayız. Diğer taraftan 2018'de birçok ilki hayata geçirdik. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli atıldı, TANAP projesini işletmeye aldık. Ayrıca, 81 ilimizin de doğal gaz arzını tamamladık. Akdeniz'de derin deniz sondajına başladık. Önümüzdeki ayın ortalarında ikinci sondaj gemisini de Akdeniz'e getireceğiz. Yılda ikişer sondaj ile hidrokarbon rezervlerini ülkemize kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”

Önceki ve Sonraki Haberler