1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan elektrik sistemlerini birleştiriyor

Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan elektrik sistemlerini birleştiriyor

Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan, sahip oldukları yenilenebilir enerji potansiyeliyle elektriğin Avrupa'ya satışını kolaylaştırmak için Hazar Denizi'nin dibine enerji kablosu döşeyecekler.

Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan elektrik sistemlerini birleştiriyor

Enerji Günlüğü - Hazar Denizinin dibine kablo döşenerek Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan'ın enerji sistemleri birbirine bağlanacak. 

Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan enerji alanında yeni işbirliğine imza attı. Özbekistan'ın başkenti Taşkent’te yapılan Uluslararası Taşkent Yatırım Forumu’nda üç ülke arasında imzalanan anlaşma ile üç ülkenin enerji sistemleri birbirine bağlanacak.

Anlaşma kapsamında enerji sistemlerini birbirine bağlamak için Hazar Denizi’nin dibine yüksek gerilimli bir kablo döşeme olasılıklarının incelenmesi ve destek programlarının hazırlanması öngörülüyor. Yeni anlaşma çerçevesinde  uluslararası iletim koridorlarının geliştirilmesi ve yeşil enerjinin Avrupa Birliği ülkelerine satışı için önerilen bir iş modeli geliştirilecek.

Ayrıca “yeşil” enerji üretiminde iş birliği yapmalarına ve enerji sistemlerinin entegrasyonunu sağlamalarına olanak tanıyacak. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması için Azerbaycan üzerinden Avrupa’ya ihracat organize edecekler.

AZERBAYCAN ÜZERİNDEN AVRUPA’YA İHRACAT

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Anlaşmanın uygulanması, özellikle yeşil enerjinin Azerbaycan toprakları üzerinden üretimi ve Avrupa'ya ihracatı, enerji sistemlerinin entegrasyonu ve yenilenebilir kaynakların etkin kullanımına odaklanan ortak hedeflerimizi harekete geçirecektir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler