1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Norveç palm esaslı biyodizeli yasaklıyor

Norveç palm esaslı biyodizeli yasaklıyor

Enerji Günlüğü - Norveç 2020 yılından itibaren ormansızlaştırma riski yüksek palm yağı içeren biyoyakıtların ülke içinde kullanımını yasakladı. Norveç...

Norveç palm esaslı biyodizeli yasaklıyor

Enerji Günlüğü - Norveç 2020 yılından itibaren ormansızlaştırma riski yüksek palm yağı içeren biyoyakıtların ülke içinde kullanımını yasakladı. 

Norveç Parlamentosu, 1 Ocak 2020’den itibaren özellikle yağmur ormanlarına verilen tahribatı önleme amacıyla ormansızlaşma riski yüksek palm yağı esaslı biyoyakıtları yasaklama kararını onayladı. Norveç bu tarihten itibaren palm yağı bazlı biyoyakıtlar için önlemler ve vergiler uygulayacak.

Biyodizel, bitkisel ve hayvansal yağların metil alkol (veya etil alkol) ile katalizör eşliğinde üretilen ve dizel yakıtına alternatif bir yakıt. Biyodizel üretimi için katalizör alkol ve ham yağ kullanılır. Bunların başında da palm yağı geliyor.

Greenpeace geçtiğimiz 25 yılda, Endonezya’da palmiye yağı üretiminin altı katına çıktığını ve bu nedenle yağmur ormanlarının talan edilerek yerlerine palmiye ağacı dikildiğini açıkladı. WWF ise saat başına 300 futbol sahası büyüklüğündeki yağmur ormanlarının palmiye yağı üretimi için yok edildiğini duyurdu. Ayrıca palm meyvesinin toplanmasında maymunların kullanılması da çevreciler ve hayvan severler tarafından eleştiriliyor.

Malezya ve Endonezya palm yağı ihracatının %40’ını gerçekleştiriyor. İki ülke global palm yağı üretiminin ise neredeyse yüzde 90’ını gerçekleştiriyorlar.

 
Önceki ve Sonraki Haberler