1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İskoçya en eski nükleer reaktörünün sökümünü tamamlıyor

İskoçya en eski nükleer reaktörünün sökümünü tamamlıyor

Enerji Günlüğü - İskoçya 1958 yılında kurulmuş olan ülkenin en eski nükleer santrali Dounreay Malzeme Test Reaktörü’nün söküm çalışmalarını...

İskoçya en eski nükleer reaktörünün sökümünü tamamlıyor

Enerji Günlüğü - İskoçya 1958 yılında kurulmuş olan ülkenin en eski nükleer santrali Dounreay Malzeme Test Reaktörü’nün söküm çalışmalarını üç yıl içinde tamamlayacak.

İskoçya'daki Dounreay sahasındaki en eski reaktörü olan Dounreay Materials Test Reactor’ünün (DMTR) sökümü için Birleşik Krallık şirketi Cavendish Nuclear seçildi. Şirket ile imzalanan  üç yıllık multi-milyon sterlinlik sözleşme kapsamında santralin içinde kalan teçhizatlar ileri teknoloji ile sıkı bir radyoaktif kirlenme kontrolünden geçtikten sonra boşaltılacak. 

Projede Cavendish’in yetkilendirdiği JGC Engineering & Technical Services, bağlı şirketi KDC aracılığıyla Veolia ve Frazer-Nash Danışmanlık tedarik zincirinde anahtar rol oynayacaklar.

1958'de İskoçya'nın ilk operasyonel reaktörü olan DMTR, ışınlamanın metaller üzerindeki etkilerini test etti ve sahadaki soğutucu olarak sıvı metal yerine ağır su kullanan tek reaktör oldu. 1969'da kapatıldıktan kısa bir süre sonra DMTR yakıttan arındırıldı ve soğutma kuleleri, acil durum kontrol odası ve boru tesisatı dahil çevre tesislerin birçoğu o zamandan beri temizlendi ve imha edildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler