1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Aksaray’da pancar yaprağından elektrik

Aksaray’da pancar yaprağından elektrik

Enerji Günlüğü - Aksaray’da kurulan Yapılcan Biyokütle Enerji Santrali BES, pancar yaprağı ile büyükbaş hayvan ve tavuk gübresinden elektrik üretimine...

Aksaray’da pancar yaprağından elektrik

Enerji Günlüğü - Aksaray’da kurulan Yapılcan Biyokütle Enerji Santrali BES, pancar yaprağı ile büyükbaş hayvan ve tavuk gübresinden elektrik üretimine başlıyor. 

Türkiye’deki biyokütle enerji santrallerine bir yenisi daha eklendi. Aksaray merkeze bağlı Yapılcan Köyü’nde kurulan 1.2 MW kurulu güce sahip BES, geçici kabul alarak ticari elektrik üretimi hakkını elde etti.  

2 MİLYON EURO’LUK YATIRIM 

Yapılcan BES, bölgede çiftçilik, hayvancılık, mısır sılajı ve yonca üretimi, John Deere traktör bayiliği, gübreleme ve sulama sistemleri ile dalgıç pompa satışı işleri yapan Yapılcan ailesi tarafından kuruldu. Yapılcan Enerji Yatırım ve Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can Yapılcan, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçirilen tesislerde yılda 8.4 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapılacağını belirtti.

YAKITI GÜBRE VE PANCAR YAPRAĞI 

Yunus Can Yapılcan’ın verdiği bilgiye göre, Yapılcan BES’te, grubun kendi faaliyetleri kapsamında ortaya çıkan pancar yaprağı, tavuk gübresi, büyükbaş hayvan gübresi ve benzeri organik atıkları değerlendirilecek. Yapılcan, tesislerde üretecekleri elektriği 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren YEKDEM kapsamında satmaya başlayacaklarını belirterek “Yapılcan BES’in yaklaşık 5-6 yılda yapılan yatırımı geri ödeyeceğini tahmin ediyoruz” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler