1. HABERLER

  2. ETKİNLİKLER

  3. Mersin’de nükleer enerji bilgilendirme çalıştayı yapıldı

Mersin’de nükleer enerji bilgilendirme çalıştayı yapıldı

Enerji Günlüğü - Rosatom’un Mersin’de gerçekleştirdiği çalıştayda nükleer enerji ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali, çevresel sorunları ve genel...

Mersin’de nükleer enerji bilgilendirme çalıştayı yapıldı

Enerji Günlüğü - Rosatom’un Mersin’de gerçekleştirdiği çalıştayda nükleer enerji ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali, çevresel sorunları ve genel olarak radyasyonla ilgili sosyal kaygılar masaya yatırıldı.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Mersin’de nükleer enerji alanında bilgi vermek için halkın kabulü çalıştayını düzenledi. Etkinliğe öğretmen, öğrenci, avukat, akademi ve çevre kurumlarının temsilcileri katıldı.

SANTRAL 9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME DAYANACAK ŞEKİLDE TASARLANDI

Çalıştayda konuşan Rosatom’un iştiraklerinden Rusatom Energy International’ın Mühendislik Projeleri Departman Direktörü Mihail Çerdantsev, “Bu projede tüm gücümüzle çalışıyoruz ve proje program takvimine uygun olarak ilerliyor. Akkuyu NGS 4 üniteden oluşmakta olup toplam 4800 MW elektrik enerjisi kapasitesine sahip olacaktır. Akkuyu arazi izni, 1976 yılında Türk düzenleyici kurum tarafından düzenlenmiş ve 2011 yılında Türk Hükümeti ve düzenleyici kurumlar, NGS inşaat projesi için arazi tahsis ederek kararı onaylamıştır. Söz konusu karar, sismik, çevresel ve diğer doğal hususların göz önünde bulundurulmasıyla alınmıştır. Burası deprem riski yüksek bir deprem bölgesi değil, ancak NGS projesinin tasarımı 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak şekilde yapılmıştır. Ayrıca, olası karlanma koşullarıyla ilgili ciddi riskler tespit edilmemiştir, ancak tasarım bu koşullara da dirençli olduğu gibi rüzgarlara, fırtınalara ve kasırgalara karşı da yüksek düzeyde koruma sağlamaktadır. Akdeniz'in iklim özellikleri tam olarak dikkate alındı. Bunun da ötesinde, NGS tasarımında da göz ardı edilemeyecek kadar düşük olasılıkla meydana gelebilecek olası nadir senaryolar da dikkate alındı” dedi.

NGS’DEKİ RADYASYON DOĞADAN ALDIĞIMIZDAN DAHA DÜŞÜK

Nükleer enerji hakkında temel bilgileri paylaşan Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümünde Doç. Dr. Sule Ergün, dünyada 454 nükleer güç reaktörünün bulunduğunu ve nükleer enerjinin birçok nedenden dolayı faydalı olduğunu vurguladı. Ergün, “Nükleer güç santrallerinin güvenliği uluslararası onaylanmış güvenlik sistemleri ile sağlanmaktadır. NGS’nin Türkiye’ye sağladığı birçok fayda var. Sürekli ve uygun fiyatlı elektrik, ekonomik toparlanma, iklim değişikliğiyle mücadele, enerjide dışa bağımlılığın azalması bu önemli faydalardan bazılarıdır. Şunu da vurgulamakta fayda var; doğadan aldığımız radyasyona kıyasla, NGS’lerden gelen radyasyon çok düşüktür” ifadesinin kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler