1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA: Enerji teknolojileri iklim hedefinde zayıf

IEA: Enerji teknolojileri iklim hedefinde zayıf

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı, 38 enerji teknolojisinden sadece 4 tanesinin uzun vadeli iklim hedeflerini karşılama seyrinde olduğunu kaydetti. Uluslararası...

IEA: Enerji teknolojileri iklim hedefinde zayıf

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı, 38 enerji teknolojisinden sadece 4 tanesinin uzun vadeli iklim hedeflerini karşılama seyrinde olduğunu kaydetti. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı Tracking Clean Energy Progress (TCEP ) çalışmasına göre, 2017 yılında 38 enerji teknolojisinin ve sektörünün sadece 4'ü uzun vadeli iklim, enerji erişimi ve hava kirliliği hedeflerini karşılama yolunda. Bu teknolojilerden 11 tanesinde gelişme neredeyse hiç görünmezken, geliştirilmesi gereken 23 teknoloji bulunuyor. Bu durum, geçen yıl küresel enerji kaynaklı CO2 emisyonlarında % 1,4'lük bir artışa yol açtı.

Rapora göre ayrıca düşük karbonlu enerji teknolojisi inovasyonuna yönelik toplam kamu harcamaları 2017 yılında % 13 artarak 20 milyar dolara yükseldi.

GÜNEŞ, LED AYDINLATMA VE EV’LERDE GELİŞMELER OLUMLU

Bazı teknolojilerin 2017'de muazzam bir gelişme kaydettiği belirtilen çalışmada, buna örnek olarak Solar PV'nin rekor düzeyde yaygınlaşması, LED'lerin konut sektöründe hızla hakim aydınlatma kaynağı haline gelmesi ve elektrikli araç satışlarının % 54 oranında artması gösterildi. 

Öte yandan çoğu teknolojinin uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerini karşılamaktan uzak oldukları belirtildi. Örneğin enerji verimliliği iyileştirmeleri yavaşlarken, karbon yakalama ve depolama gibi kilit teknolojiler yerinde saydı. 

11 TEKNOLOJİDE HİÇ HAREKET YOK

Çalışmaya göre 38 enerji teknolojisinden 11 tanesinin ise bu yönlü gelişimi yok denecek kadar az. Özellikle, enerji sektöründeki emisyonların % 72'sinden sorumlu olan, kömürden elektrik üretimi (Karbon Yakalama, Kullanım ve Depolama veya CCUS olmayan üretim), son üç yıllık düşüşün ardından 2017 yılında yeniden toparlandı.

Ayrıca, karasal rüzgar ve enerji depolama teknolojilerinde ilerleme düştü. Bu da, “iyileştirme ihtiyacı olan” teknolojilerin sayısını toplamda 23'e çıkardı.

DÜNYANIN ENERJİ DEĞİL, EMİSYON SORUNU VAR

IEA İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, sera gazı emisyonlarını azaltan enerji teknolojilerindeki ilerlemeleri teşvik etmek için hükümetlerin, endüstrinin ve diğer paydaşların daha güçlü çalışmalar yürütmelerine büyük ihtiyaç olduğunu kaydederek, “Dünyanın bir enerji sorunu yok ama bir emisyon sorunu var. Bu da bizim çabalarımızı odaklamamız gereken yer” dedi.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler