1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Aşırı hava olayları iklim değişikliğinin bir sonucu

Aşırı hava olayları iklim değişikliğinin bir sonucu

Enerji Günlüğü - 2017 yılında dünyada yaşanan kuraklık, sel ve rekor kıran aşırı sıcaklarda iklim değişikliğinin rolü olduğu saptandı.Birleşmiş...

Aşırı hava olayları iklim değişikliğinin bir sonucu

Enerji Günlüğü - 2017 yılında dünyada yaşanan kuraklık, sel ve rekor kıran aşırı sıcaklarda iklim değişikliğinin rolü olduğu saptandı.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde (COP24) Amerika Meteoroloji Topluluğu AMS tarafından yayımlanan ‘2017 Aşırı Hava Olaylarının İklim Perspektifi’ isimli rapora göre, iklim değişikliğinin 2017 yılında dünyada kuraklık, sel ve rekor kıran aşırı sıcaklarda rolü olduğunu saptadı.

Araştırmaya göre, insan kaynaklı iklim değişikliği 2017 yılında Avrupa, Çin ve Güney Kore'deki sıcak hava dalgaları, ABD'deki Kaliforniya'daki yangınlar ve kuraklık, Güney Amerika ve Bangladeş'deki aşırı yağmurlar ve Doğu Afrika'da yaşanan kuraklıkta iklim değişikliğinin payı var.

AŞIRI İKLİM OLAYLARI BİRBİRİYLE BAĞLANTILI

BAMS Editörü ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi NOAA’dan Araştırmacı Martin Hoerling, incelenen olayların altı kıta ve bir yıla yayılmasına rağmen, birbirileriyle yakından bağlantılı olduğunun açıkça ortaya çıktığını ifade etti.

Hoering, “Bu araştırmalar, 20. Yüzyılın hava ve iklim şartlarından köklü şekilde uzaklaşacağımızı öngören IPCC’nin 1990 tarihli ilk raporundaki bilgileri doğrular nitelikte. İnsan faaliyetlerinin artık çeşitli aşırı hava olaylarına neden olduğu kanısı bilimsel araştırmalar tarafından da doğrulanıyor” dedi.

Rapordaki 2017 yılı aşırı hava olayları analiz bulgularından bazıları ise şöyle:

Sıcaklık

İklim değişikliği, Avrupa-Akdeniz bölgesinde en az 2017’deki kadar sıcak hava dalgalarının meydana gelme olasılığını, 1950 yılına göre üç misli arttırdı. Bu tür bir sıcak hava dalgasının herhangi bir yıl içinde yeniden görülme olasılığı artık %10 olarak veriliyor.

 2017’de Çin’in orta ve doğu bölgelerinde yaşanan rekor düzeydeki sıcak hava dalgaları bir zamanlar ender rastlanan hava olaylarıydı. Artık, bu tür aşırı sıcak hava dalgaları iklim değişikliğine bağlı olarak beş yılda bir meydana geliyor.

Kuraklık

İklim değişikliği, yağış ve bitki su tüketimi (evapotranspirasyon) dengesini bozarak, 2017’de ABD Kuzey Büyük Düzlükler’de (Great Plains) yaşanan kuraklığın meydana gelme ihtimalini 1,5 kat arttırdı.

Sel

İklim değişikliği Bangladeş’in kuzeydoğu bölgesinde sel baskınlarına neden olan ve 6 gün süren muson öncesi aşırı yağışların meydana gelme olasılığını %100 arttırdı.

İklim değişikliği Haziran 2017’de Çin’in güneydoğu bölgesinde binlerce evin yıkılmasına yol açan aşırı yağışların meydana gelme olasılığını iki kat arttırdı.

Mart 2017’de Peru’da sele neden olan yağışlara doğal bir sıcak kıyı suları akımı döngüsü neden oldu ancak insan kaynaklı iklim değişikliği bu tür aşırı olayların meydana gelme olasılığını 1,5 kat arttırdı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler