1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin iklim değişikliğinde tek iyi notu yenilenebilir

Türkiye’nin iklim değişikliğinde tek iyi notu yenilenebilir

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin iklim değişikliği performansının çok düşük olduğu ve en iyi performans gösterdiği alanın ise yenilenebilir enerji...

Türkiye’nin iklim değişikliğinde tek iyi notu yenilenebilir

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin iklim değişikliği performansının çok düşük olduğu ve en iyi performans gösterdiği alanın ise yenilenebilir enerji olduğu kaydedildi.  

Germanwatch, NewClimate Institute ve İklim Eylem Ağı ortak yayınladıkları raporda ülkelerin iklim değişikliği performanslarını çok detaylı kriterler üzerinden incelediler ve değerlendirdiler. Türkiye de dahil olmak üzere 56 ülke ile AB'nin iklim performanslarını değerlendiren ve ülkeleri bu performanslara göre sıralayan İklim Değişikliği Performans İndeksi adı verilen bu çalışmaya göre, Paris Anlaşması'nın 1,5°C hedefinin çok uzağında olan tüm ülkeler sınıfta kaldı. 

Türkiye tüm genel performansı ile bu sıralamada çok düşük ülkeler arasında 50. sırada yer buldu. Türkiye'nin karbon emisyonları performansı ise düşük notuyla bu kategoride 37. sırada bulunuyor. Türkiye'nin en iyi performans gösterdiği alan ise yenilenebilir enerji başlığı oldu. Türkiye, G20 ülkeleri arasında Brezilya ile birlikte bu kategoride "yüksek" notu alan iki ülkeden biri oldu. İklim politikaları ise en kötü not alınan kategori olarak görünüyor. Türkiye'nin çalışmadaki son kategori; enerji kullanımında da çok düşük notu aldı.

Araştırma aynı zamanda aşağıdaki çarpıcı bulguları içeriyor.

 

  • Değerlendirilen 56 ülkeden 46'sında 2011-2016 arası emisyonlar azalmasına rağmen, mevcut emisyonlar 3°C'nin üzerinde bir küresel ısınma patikasında ilerliyor.
  • Sıralamada geçen sene olduğu gibi ilk üç sıra boş bırakıldı, çünkü incelenen hiçbir ülkenin ve AB'nin performansı Paris Anlaşması hedefleri ile uyumlu değil.
  • Sıralamada başı İsveç ve Fas çekiyor. Özellikle gelişmekte olan ekonomi Fas'daki yenilenebilir enerji kurulumları dikkat çekici.
  • G20 ülkelerinin 8'inin performansı "çok düşük" notu aldı (Türkiye, ABD, Avustralya, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Rusya ve Suudi Arabistan).
Önceki ve Sonraki Haberler