1. YAZARLAR

  2. Sabiha KÖTEK

  3. Petrol geliri doğal afet yaralarını sarabilir mi? - Sabiha KÖTEK
Sabiha KÖTEK

Sabiha KÖTEK

Yazarın Tüm Yazıları >

Petrol geliri doğal afet yaralarını sarabilir mi? - Sabiha KÖTEK

SABİHA KÖTEK

Geçtiğimiz hafta enerji dünyasında ilginç bir çakışma yaşandı. Polonya’nın Katoviçe kentinde Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması 24. Taraflar Konferansı (COP24) devam ederken, petrol üreten ülkeler Cuma günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da yılın son olağan kurul toplantısını gerçekleştirdiler. Polonya’da 200 ülkeden bakan ve müzakereci, Paris Anlaşması’nın hedefine ulaşmanın yollarını arayıp iklim değişikliği sorununa acil somut çözümler bulmak için ter dökerken, Viyana’da petrol üreticisi ülkeler atmosferi en fazla kirleten fosil yakıtlardan petrolde fiyat dengesini nasıl sağlayacakları konusunda mesai harcıyorlardı. 

Bu ilginç çakışma insanın aklına ‘Petrol geliri doğal afet yaralarını sarabilir mi?’ sorusunu getiriyor. 

Petrol şu anda dünya enerji sisteminin hala bir numarası. Petrolün bu gücünün gölgesi İklim Zirvesi’ne de düştü. İklim değişikliği konusunda en kapsamlı bilimsel çalışma olan raporun etkisinden endişelenen petrol dünyasının dört atlısı kelimelere takıldı, deyim yerindeyse ‘arıza çıkardı’. Suudi Arabistan, ABD, Rusya ve Katar Raporun iklim müzakereleri bünyesine alınması isteğine ve metinde geçen “iyi karşılanmıştır” sözüne itiraz etti. Çünkü “1,5 derece Küresel Isınma Özel Raporu” iklim değişikliği hedeflerinin tutturulmadığını ve 12 yıl içinde seragazı emisyonlarını %45 azaltmak için başta kömür, petrol ve doğalgaz olmak üzere fosil yakıt kullanımında ciddi oranlarda azaltıma gidilmesi gerektiğini söylüyor. 

İklim müzakerelerinde dikkat çekilen bilimsel bulguların bu şekilde günlük çıkarlarla gözardı edilip somut adımlar atılmasının önüne geçme çabaları atmosferin 3 derece ısınma kabusunu gerçeğe dönüştürebilir. Şimdiden iklim değişikliğinin etkilerini etkisini ve sıklığını arttıran doğal afetlerle yaşamaya başladığımız bir dünyada bu durumun yaratacağı yıkım karşısında petrolden elde edilecek gelir devede kulak gibi kalacak. 

Umarım dünya bu bilinçle daha ısrarcı ve kararlı önlemler almak için bir an önce kolları sıvar.

Önceki ve Sonraki Yazılar