1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Teksan’dan BES’ler için biyogaz temizliği çözümü

Teksan’dan BES’ler için biyogaz temizliği çözümü

Enerji Günlüğü - Teksan, biyokütle enerji santrallerinin (BES) verimliliğini arttıracak bir biyogaz temizleme çözümü geliştirdi. Şirket, Total'in Kuzey...

Teksan’dan BES’ler için biyogaz temizliği çözümü

Enerji Günlüğü - Teksan, biyokütle enerji santrallerinin (BES) verimliliğini arttıracak bir biyogaz temizleme çözümü geliştirdi. Şirket, Total'in Kuzey Denizi'ndeki petrol platformuna da hibrit jeneratör çözümü sağladı.  

Daha çok jeneratör üreticisi olarak bilinen Teksan, ağırlık verdiği Ar-Ge çalışmaları sonucunda, hem yeni enerji çözümleri geliştirdi hem de enerji dışı alanlarda kullanılan ürünler ortaya çıkardı. Teksan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler DÜNYA’ ya yaptığı açıklamada, 1994 yılından bu yana faaliyet gösteren Şirket’in özellikle Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilere yatırım yapan, kendi teknolojisini geliştiren bir şirket haline geldiğini belirtti. 

AR-GE MERKEZİ UNVANINI ALDI 

Teksan’ın 2017 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi Belgesi aldığını kaydeden Başeğmezler, “Ar-Ge çalışmaları kapsamında yeni teknoloji ve çözümler geliştiriyoruz. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan hibrit jeneratörü Türkiye’de ilk kez Teksan üretti. Bu teknolojiye sahip dünyada da sayılı şirketler arasındayız” dedi. 

TELEKOMCULARIN İMDADINA YETİŞEN ÇÖZÜM

Başeğmezler, şebeke elektriğinin bulunmadığı yerler için ideal bir çözüm olarak nitelendirdiği hibrit çözümün, jeneratörün yanında güneş ve rüzgar enerjisi ile beslendiğini anlattı. Şebekeden uzak noktalardaki operasyonları için telekom oyuncularının tercih ettiği bu jeneratörlerin özellikle Güney Amerika ve Afrika ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Başeğmezler, “İlk kurulum maliyeti yüksek ama yüzde 65 yakıttan tasarruf sağladığı için yaklaşık 1,5 yılda bu yatırımı amorti ediyor” dedi. 

PETROL PLATFORMUNA GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ 

Başeğmezler, Teksan hibrit jeneratörlerinden birini son olarak Kuzey Denizi’ndeki Total firmasına ait petrol arama platformlarında kullanılmaya başlandığını belirtti. Platformda gün ışığının olduğu saatlerde güneş enerjisinin yanı sıra, sisteme entegre rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjinin kullanıldığını kaydeden Başğemez “Firmamız aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek hibrit aydınlatma kulesini üretti” diye konuştu.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇÖZÜMLERİ 

Türkiye’nin ilk yerli üretim kojenerasyon-trijenerasyon sistemlerini geliştirdiklerini de anlatan Bağeğmezler, bu çerçevede sadece bir jeneratör satıcısı olmanın ötesine geçerek, özellikle sanayi kuruluşlarına enerji verimliliği çözümleri sunduklarını ifade etti. 

BİYOKÜTLE SANTRALLERİ İÇİN GAZ TEMİZLİĞİ 

Burak Başeğmezler, yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda biyokütle enerji yatırımcıları için biyogaz arıtma çözümü geliştirdiklerini de anlattı. Biyogaza ideal yanma özellikleri kazandırıldığını kaydeden Başğemezler, “Bu sayede biyokütle santrallerinin verimliliği yükseliyor, bu alandaki yatırımların geri dönüş süreleri kısalıyor” dedi. 

UÇAK KOLTUĞU İÇİN YANMAZ SÜNGER 

Burak Başğemezler, Teksan’ın Ar-Ge faaliyetleriyle enerjinin yanı sıra başka alanlarda da kullanılabilir ürün ve teknolojiler de elde ettiğini vurguladı. Bunlardan birinin akustik, termal, su ve toz yalıtımı için üretilmiş açık hücreli, anorganik minerallerle emprenye edilmiş poliüretan esaslı Tashfoam adlı ürün olduğunu kaydeden Başğmezler, “Tashofoam süngeri, uçak ve otomotiv koltuklarında kullanılmaya başlandı. Otomotiv iç döşeme derileri, mobilyalık deri, uçak derisi, yat derisi ve giysilik deri üretimi konusunda uzmanlaşan Manisa’daki Se-Sa Deri, Tashfoam özel süngerlerini tercih etti. Tashfoam, yanma esnasında erimez, akma yapmaz. Bakteri barındırmaz, yanma esnasında şekil değiştirmez, yani formunu korur” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler