1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Arslan: Gazı fiyatlarken kömür fiyatları unutulmamalı

Arslan: Gazı fiyatlarken kömür fiyatları unutulmamalı

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazın geleceğini fiyat politikasının belirleyeceğini ve  gaz fiyatlarını belirlerken kömür...

Arslan: Gazı fiyatlarken kömür fiyatları unutulmamalı

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazın geleceğini fiyat politikasının belirleyeceğini ve  gaz fiyatlarını belirlerken kömür fiyatlarının unutulmaması gerektiğini kaydetti.  

Rusya Haberler Ajansı TASS ve Anadolu Ajansı işbirliğiyle İstanbul'da gerçekleştirilen Enerji Uzmanları Toplantısı, İstanbul Ortaköy'de gerçekleştirildi. Rusya ve Türkiye'den uzmanların yer aldığı toplantıda konuşan Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz talebindeki artış trendinin önümüzdeki yıllarda gelişmekte olan ülkelerde de yaygınlaşmasıyla devam edebileceğini belirterek, doğalgazın temel geleceğini fiyat politikasının belirleyeceğini söyledi.

Yenilenebilir enerjideki gelişimle birlikte birçok ülkede doğalgaz talebi artışının durağan hale geldiğine dikkat çeken Arslan, “"Gazın önünde aslında en büyük sorun gazın sürekli bir tehlike olarak gösterilmesi. Bunun bir siyasi boyutu var bir de yanıcı, patlayıcı kaynak olması durumu var, ama bu konuda da ciddi çalışmalar gerekiyor aslında. Diğer taraftan doğal gazın temel geleceğini fiyat politikası belirleyecek. Fiyat bugüne kadarki gaz piyasalarının aslında değişik alanlardan gelen ve en sonunda da petrole dayalı fiyat politikasının artık gazın gazla rekabet ettiği bir fiyat politikasına dönüşmesi ve spot piyasalara bakarsak, gazın geleceğini fiyat belirleyecek. Fakat ben burada gaz fiyatlarını belirlerken kömür fiyatlarının unutulmaması gerektiğini de düşünüyorum” dedi. 

DOĞALGAZ TALEBİ ISITMA İLE ARTABİLİR

Bu nedenlerle doğalgaza talebin mevcut seviyelerin üstüne çıkmasının zor olduğunu ifade eden Arslan, ısıtmadaki talep ve yeni geliştirilecek bölgesel ısıtma ve ısı satışı yönündeki yeni piyasaların bu talebi artırabileceğini kaydetti. 

İTHALAT SERBESTLİĞİ SAĞLANMALI

Türkiye’nin enerji hub’ı olması noktasında asıl konunun Türkiye'deki ithalat serbestliğinin sağlanması olduğunu kaydeden Arslan,  "Türkiye ithalatı serbest bırakmadığı sürece hiçbir zaman için geçiş ülkesi konumundan merkez konumuna gelmesi mümkün görünmüyor" dedi. 

Arslan, 30 yıl öncesindeki kontratları bugünün şartlarına uyarlamanın mümkün olmadığını ve zaman zaman fiyatların tahkime gidebileceğini anlattı. Arslan, bu sebeple gazda yeni dünya düzenine geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, "O yüzden en önemli konu Türkiye'nin fiyat avantajı konusunda ne sağlayabileceği. Türkiye bugüne kadar hiç gaz ihracatı yapmadı ama TürkAkım'ın ikinci fazı sonrası ihracat yapabilir konuma gelecek mi gelmeyecek mi bu da önümüzdeki sürecin en önemli konusu. TürkAkım'la Avrupa'da gazın yaygınlaşması büyük bir hamle olabilir. Burada yeni metodlar geliştirerek bir avantaj sağlanabilir." diye konuştu. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler