1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım boru hattı Türkiye'de karaya çıktı

TürkAkım boru hattı Türkiye'de karaya çıktı

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve ardından Avrupa’ya ulaştıracak olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın deniz bölümü...

TürkAkım boru hattı Türkiye'de karaya çıktı

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve ardından Avrupa’ya ulaştıracak olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın deniz bölümü tamamlandı. 

Rusya'dan Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak TürkAkım'ın birinci hat deniz kısmı inşaatı tamamlandı. İstanbul'da düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldı. Törende iki lider boru hatlarının ikincisini oluşturan borulardan sonuncusunun kaynaklanması işlemi için talimat verdiler.

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın deniz bölümünün tamamlanması Töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deniz bölümünün tamamlanmasını, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ulaştığı en yüksek seviye olarak gördüğü enerji işbirliğinde önemli bir adım olarak değerlendirdi. Erdoğan, "2014 yılında ilk adımını attığımız 2016 yılında somut çerçeve kazandırdığımız bu projenin artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olarak üç kesimden oluşacak TürkAkımı inşallah 2019 yılında faaliyete geçecektir” ifadesini kullandı.

TürkAkım projesinin sadece ülkemiz ve milletimiz açısından değil komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı barındırdığına dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye transit ülkeye ihtiyaç kalmadan doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecektir. Teknik açıdan zorlu bir projeyi güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarıyla  yeni bir çıtaya taşıdık” dedi. 

ÜLKELERİN ENERJİ TERCİHLERİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ

Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden ve nasıl temin edecekleriyle ilgili kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu konuda uygulanan baskıların hiç bir faydasının olmayacağını kaydetti. Erdoğan, "Ülkelerin doğalgazı nereden ve nasıl temin edecekleriyle ilgili yaklaşımlarına saygı duyulmalıdır. Devletin ya da devletlerin egemenlik haklarını kullanarak kendi vatandaşlarına hizmet vermesinin önüne geçecek baskıların hiç kimseye faydası olmayacaktır" ifadesini kullandı.

TürkAkımı’nın Türkiye Rusya ilişkilerinin her türlü sınamayı geçmiş bulunduğunun bir göstergesi olduğunun altını çizen Erdoğan, önümüzdeki dönemde Rusya ile ticari ilişkilerin geliştirileceğini ve ticaret hacminde 100 milyar doların hedeflendiğini ifade etti. 

TÜRKAKIM TÜRKİYE’Yİ DOĞALGAZ MERKEZİ HALİNE GETİRECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği 100 milyar dolarlık ticarete ulaşma hedefine imza atacaklarını vurgulayarak, “TürkAkım, Türkiye’yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir projeyi gerçekleştirmek mümkün değil. Sayın Erdoğan’a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. İnanıyoruz ki bu projenin tamamı, 2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknolojiyi kullanıyoruz. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler