1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Sezer: Gaz fiyatını bir gece öncesinden duymamalıyız

Sezer: Gaz fiyatını bir gece öncesinden duymamalıyız

Enerji Günlüğü - Aksa Analiz ve Ticaret Stratejileri Müdürü Erdem Sezer, yatırımcıların doğalgaz fiyatını bir gece öncesinden duymaması gerektiğini,...

Sezer: Gaz fiyatını bir gece öncesinden duymamalıyız

Enerji Günlüğü - Aksa Analiz ve Ticaret Stratejileri Müdürü Erdem Sezer, yatırımcıların doğalgaz fiyatını bir gece öncesinden duymaması gerektiğini, bir fiyat formülü yayınlanacaksa bunun uygulama periyodunun da net bir şekilde altının çizilmesi gerektiğini söyledi.

Aksa Analiz ve Ticaret Stratejileri Müdürü Erdem Sezer doğalgaz ticareti ile ilgili yaptığı açıklamada, 2017 yılında doğalgaz piyasasının dalgalı günler yaşadığına dikkat çekti. Şirket olarak yüksek miktarlarda doğalgaz santralleri olduğunu ve uzun vadede optimizasyonlar yapıp varlık planlamaları yaptıklarını hatırlatan Sezer, “Gaz fiyatını bir gece öncesinden duymamamız gerekiyor. Bir fiyat formülü yayınlanacaksa bunun uygulama periyodunun da net bir şekilde altı çizilmeli” dedi.

SATTIĞINIZ MALIN MALİYETİNİ BİLMELİSİNİZ

Geçen yıl son dakikada yaşanan kontrat değişikliğinin üzerine bir de Ocak ayında yapılan zammın piyasanın durumunu daha da zorlaştırdığına değinen Sezer, “Ne satarsanız satın önemli olan sattığınız malın maliyetini bilmelisiniz. Aksi halde kör bir satıcı oluyorsunuz. ETD olarak da en temel amacımız bir fiyat formülünün yayınlanmasıydı. Bu konuda yaptığımız çalışmayı sunduk, olumlu sinyallerini de Bakan verdi. Bu sene de talebimizi BOTAŞ'a verdik. Ancak yirmi gün kaldı ve hiç bir şey bilmiyoruz. Fiyat tahmini yapmamız gerekiyor ama maliyetleri bilmiyoruz. Çok sıkışık durumda kalmış bir periyottayız. Geçen yıl yaşadıklarımızı tekrar yaşamamak lazım” ifadesini kullandı. 

Sezer ayrıca gaz maliyeti üzerinden teklif vermenin yeterli olmadığına ve diğer maliyetleri de hesaba katmak gerektiğine dikkat çekerek, “Bu nedenle maliyeti spotta yansıtabildiğiniz bir kurguya da ihtiyaç var” dedi.

HOMOJEN DAĞILIM YOKSA TİCARET HACMİ ÇOK GELİŞMEZ

BOTAŞ’ın 2018’de dengesizlik maliyetlerini yansıtmadığını ifade eden Sezer, “Elimdeki fazla gazı BOTAŞ üzerinden OTSP de satabilecek miyim? Şu anda hayır. Kontratların yüzde 80’inin BOTAŞ’ın elinde toplandığı ortamda, şirketlerin homojen dağılımının olmadığı bir ortamda ticaret hacmi çok gelişmez” dedi.

Sabiha KÖTEK - Ankara

Önceki ve Sonraki Haberler